För första gången på 23 år var Enduro–VM tillbaka i Ungern. Paradfürdo, nordväst om Budapest och inte långt från den slovakiska gränsen, stod under helgen som värd för årets fjärde deltävling i EnduroGP. Och det var franska veteranen Christophe Nambotin som åkte vidare mot Grekland som den största vinnaren.

I EnduroGP–klassen visade Christophe Nambotin, Red Bull KTM Factory Racing, på lördagen att han är tillbaka på riktigt allvar efter alla skadebekymmer. Fransmannen tog sin första seger i år, när han vann dryga 20 sekunder före britten Steve Holcombe, Team Beta Factory, och ytterligare knappa fem före landsmannen Loic Larrieu, Outsiders Yamaha Racing.

Mathias Bellino gjorde comeback efter sin skada och körde in på en sjunde plats.

Söndagen blev betydligt tightare i toppen – tre förare inom dryga åtta sekunder, men återigen var det Nambotin som kunde komma iväg med segern. Den här gången med en annan britt som tvåa – teamkompisen hos KTM Nathan Watson. Larrieu tog en ny tredjeplats. Bakom var det också tight om placeringarna och marginalen från segraren Nambotin till åttondeplacerade Giacomo Redondi var under minuten.

 

Mathias Bellino. Foto: Future7Media

 

– Jag känner mig betydligt bättre nu jämfört med hur det var i början av säsongen och jag njöt verkligen av den här tävlingen. Sista varvet dag två fick jag ge allt på alla tre specialproven för att hålla undan för Nathan och det var tufft i den här värmen, sa Nambotin efteråt.

I Enduro2 drygade Josep Garcia, Red Bull KTM Factory Racing, ut sin totalledning när han tog en ny seger på lördagen. Eero Remes, TM Racing Factory Team, var visserligen snabbare under dagen, men med sekunderna från fredagens supertest, där Garcia var snabbast, kunde spanjoren ta hem segern med knappa två sekunder.

Britten Jamie McCanney, Outsiders Yamaha Racing, kunde ta en tredjeplats men vann sedan söndagens race, dryga tio sekunder före Josep Garcia. Remes tog den här gången tredjeplatsen.

 

Josep Garcia. Foto: Future7Media

 

– Tyvärr gjorde jag ett misstag under dag två på ett av extremproven, tappade ledningen och var sex–sju sekunder bakom Jamie McCanney. JAg fick trycka på hårt för att kunna köra ikapp men kraschade tyvärr igen på det sista enduroprovet och fick nöja mig med andraplatsen. Självklart hade det varit fint att vinna igen, men jag är ändå nöjd med Ungerns GP för egen del, sa Josep Garcia efteråt.

I sammandraget leder Holcombe fortfarande EnduroGP, 21 poäng före Larrieu och med dubbelsegrande Nambotin ytterligare fem bakom. Matthew Phillips, CH Racing Sherco, som inledde året så bra, mäktade bara med en fjärde och en nionde plats i Ungern och har tappat till en total fjärde.

Garcia leder Enduro2 på 176 poäng, Remes är tvåa på 165 och McCanney trea på 164.

Dam–klassen körde årets andra tävling i Ungern, Maria Franke vann första dagen och Laia Sanz den andra. Båda två tog också varsin andraplats, medan Jane Daniels tog dubbla tredjeplatser. I sammandraget står Sanz på 97, Franke på 91 och Daniels på 80.

 

Laia Sanz. Foto: Future7Media

 

Fotnot: Nästa runda av EnduroGP körs redan till helgen i Grekland. Race Magazine kommer vara på plats och bevaka tävlingen. Reportage kommer i Nummer 8 av tidningen.