Premiären av EnduroGP såg inga svenskar till start. Trots att tävlingen kördes bara en båtresa bort, i Finland. När Junior– och Youth Cup–klassen nu kör sin första tävling har vi dock tre blågula förare på plats. Som egentligen skulle vart fyra. 

Nej, det blir ingen start för Albin Elowson när JVM inleds i spanska Santiago de Compostela i morgon kväll. Elowson kraschade illa under helgens SM–premiär och ådrog sig en allvarlig hjärnskakning. Yamaha–föraren missar därmed inte bara premiären i Spanien utan också den andra rundan i Portugal.

 

Albin Elowson har ingen möjlighet att göra resan till de två första VM–tävlingarna efter helgens krasch.

 

På plats är däremot SM–ledaren Micke Persson, som var med och fightades i toppen av JVM förra året men som fick säsongsavslutningen förstörd på grund av sjukdom. Nu inleder 23–åringen sin sista jakt på att återigen föra JVM–guldet till Karlskoga.

Persson kör i år KTM privat och driver sitt eget team MP69, med på ett hörn där finns också KTM Scandinavia–föraren Joakim Grelsson. Grelsson, 125–mästare i EM förra året, kör kvar på sin 125 och ska i år försöka upprepa det Persson gjorde 2015 – nämligen att köra hem guldet i Youth Cup 125cc.

 

Joakim Grelsson jagar 125–guld i VM efter fjolårets EM–succé.

 

I samma klass kommer också Marcus Adielsson till start för sitt Yamaha Johansson MPE.

Totalt är 23 förare anmälda i ungdomsklassen och totalt 28 stycken i Junior. Återigen måste vi dock meddela att förarna i VM–klasserna lyser med sin frånvaro. Totalt är de bara 25 stycken – tio i E1, tio i E2 och endast fem i E3. Detta enligt EnduroGP’s officiella hemsida. 

Tips! Lyssna också på senaste avsnittet av Club MX Star Podcast – där Micke Persson gästar och snackar upp VM–premiären. Hittas här.