I går gick vi igenom förutsättningarna för seniorklasserna, där vi svenskar som vanligt har Joakim Ljunggren att hoppas på vad gäller platser på pallen i totalen. I dag handlar det om klasserna Junior, U20 125cc och Dam. Och även där har vi en svensk som bör kunna knipa en VM–medalj i Albin Elowson, som gjort det riktigt imponerande i Ungdomsklassen.

Junior: Precis som E2–klassen, som vi tog upp i går, är inte heller Junior avgjord vad det gäller segrare. Men australiern Matthew Phillips har ett riktigt bra läge att köra hem en titel, under sitt första år i VM–serien. De på förhand kanske mer tippade Giacomo Redondi, Daniel McCanney och Mario Roman har haft svårt att hänga med Husqvarna–föraren, som vunnit sju av de tolv racen och varit på pallen i ytterligare fyra. Phillips behöver ta en plats bland de fem bästa någon av dagarna för att säkra sitt VM–guld. Där bakom jagar de tre just nämna övriga pallplatser. Redondi, som inledde med dubbelseger i Chile, har varit oerhört jämn under säsongen och har ett grepp om silverplatsen på 186 inkörda poäng som det ska mycket till om han ska släppa. Mellan britten McCanney, 151, och spanjoren Roman, 149, skiljer sedan bara två poäng i kampen om bronset, så där kommer det i alla fall köras så det ryker. Bland svenskarna så ligger Robert Kvarnström bäst till på en sjätte plats, med 110 inkörda poäng, men han måste vara före portugisen Luis Oliveira och troligen också italienaren Nicolo Mori om han ska behålla placeringen. Johan Edlund är tia på 63 men finns inte med i Frankrike efter sin båtbensskada.

Matthew Phillips är nära ett guld under sitt debutår i EWC.
Matthew Phillips är nära ett guld under sitt debutår i EWC.

Ungdom: Efter att Benjamin Herrera inledde med en dubbelseger på hemmaplan har Ungdomsklassen, där bara 125cc-maskiner tillåts, till allra största del handlat om britten Jamie McCanney. Nio raka racesegrar i klassen blev det innan vätskebrist satte stopp för Husabergsföraren den andra dagen i Grekland senast. Men McCanney kunde redan i tävlingen innan, i Rumänien, fira sin VM–titel, då de fyra individuellt sämsta dagarna räknas bort för varje förare i klassen. Till tävlingen i Frankrike kommer McCanney dock att starta i Juniorklassen i stället, på en 250 tvåtaktare, vilket gör att vår svenske talang Albin Elowson har alla möjligheter att upprepa klassegern han tog när britten försvann senast. Gör han det är också VM–silvret säkrat, efter Elowsons kanonsäsong där han plockat sju andraplatser bakom McCanney. Som det ser ut nu vid fyra borträknade resultat har Elowson elva poäng att gå på mot Herrera, som är närmast efter. Skulle Herrera, som dras med skadebekymmer efter ett nyckelbensbrott, vinna båda dagarna måste Elowson bli som sämst trea under en av dagarna för att behålla sin andraplats i totalen. En inte helt omöjlig uppgift för Husabergsföraren låter det. Jesper Börjesson har också gjort en klart imponerande säsong i Ungdom, varit topp–10 i elva av tolv race och ligger femma totalt. För att behålla placeringen bör han hålla italienaren Davide Soreca bakom sig under båda dagarna i Frankrike.

Bra utgångsläge för Albin Elowson inför Frankrike.
Bra utgångsläge för Albin Elowson inför Frankrike.

Dam: Efter att Laia Sanz stod över en dag av Portugals VM för att i stället köra X Games i Barcelona var det faktiskt australiensiskan Jessica Gardiner som ledde Dam–klassen efter två av fyra tävlingshelger körda. Men sen var omöjliga Sanz tillbaka i Rumänien med två nya segrar, vilket gör henne obesegrad i de race hon ställt upp i. Och marginalen tidsmässigt ner till Gardiner, tvåa bakom Sanz båda dagarna senast, har fortfarande varit så pass stor att det inte vore något annat än en superskräll om spanjorskan skulle missa att försvara sitt VM–guld från förra året. Sex poäng skiljer i alla fall inför den sista tävlingshelgen. Sex poäng skiljer också Gardiner ner till trean Jane Daniels, som i sin tur har hela tolv att gå på Juliette Berrez i kampen om den sista pallplatsen.

Det ska mycket till om Laia Sanz, mitten, inte ska försvara sitt VM–guld. Jessica Gardner, till vänster, utmanar.
Det ska mycket till om Laia Sanz, mitten, inte ska försvara sitt VM–guld. Jessica Gardner, till vänster, utmanar.