Återigen står Frankrike som värd för VM:s sista deltävling. 113 förare har samlats i St.Flour för att göra upp i dagarna två. Och även om flera klasser är mer eller mindre avgjorda vad gäller segrare står fortfarande mycket på spel.

Efter sex VM–deltävlingar, som inleddes nere i Sydamerika med race i Chile och Argentina och sedan fortsatte över till Europa med dubbeltävlingar i Spanien och Portugal samt Rumänien och Grekland, ska nu pallplatserna i respektive klass avgöras. Race ger er förutsättningar för avgörandet i två delar. Först ut är seniorklasserna:

E1: Antoine Meo säkrade sitt VM–guld redan i Grekland och försvarade därmed segern i klassen sen förra året. Franske KTM–föraren har vunnit elva av tolv race hittills och varit fullständigt överlägsen. Där bakom är det tightare. Spanjoren Cristobal Guerrero har tagit plats på pallen båda dagarna de två senaste helgerna men hade några plumpar i protokollet under racen i Sydamerika och är för långt från att nå en pallplats totalt. I stället är det tre finländare som gör upp bakom Meo. Legendaren Juha Salminen har det bästa utgångsläget, som tvåa på 169 inkörda poäng. Salminen har haft problem med skador senaste tiden men gör sin allra sista tävling som professionell enduroförare och är det något som kommer motivera Husqvarna–föraren så är det väl just det. Där bakom jagar landsmannen Matti Seistola, som är den enda som slagit Meo i år, på 167 poäng. Men också Salminen har haft skadebekymmer och hade det tufft under de senaste två VM–helgerna. Även TM–föraren Eero Remes har en teoretisk chans på pallen men får nog i så fall sätta sin tro till brutna race för Salminen/Seistola.

Juha Salminen jagar sin sista VM–medalj.
Juha Salminen jagar sin sista VM–medalj. Foto: J.Edmunds

E2: Den enda av seniorklasserna som fortfarande inte är avgjord vad gäller segrare. Men Honda–föraren Alex Salvini har ett minst sagt bra utgångsläge inför finalhelgen. Tar italienaren en plats bland de nio främsta kan han fira sitt VM–titel redan på lördagskvällen, efter en säsong där han varit på pallen i samtliga tolv VM–race. Närmast jagas han av den regerande mästaren, fransmannen Pierre Alexandre Renet, som hade det tufft i Spanien och Portugal men som nu senast i Grekland visade att han fortfarande kan slå dem allihop. Pela har kört in 190 poäng, är sju före Ivan Cervantes och elva före Johnny Aubert. De tre tillsammans med Salvini har vägrat släppa någon annan upp på pallen i klassen i år och är såklart överlägsna i totalen. Det kommer bli en spännande helg där det känns ganska vidöppet om i alla fall platserna bakom Salvini mellan de två fransoserna och spanjoren.

Ivan Cervantes, Alex Salvini och Pela Renet har varit frekventa besökare på prispallen i E2 under säsongen.
Ivan Cervantes, Alex Salvini och Pela Renet har varit frekventa besökare på prispallen i E2 under säsongen.

E3: Från att ha varit mer eller mindre känd som den ständiga tvåan har Christophe Nambotin gått till att bli i det närmaste oslagbar när allt stämmer. För även om det strulade för fransosen nere i Sydamerika och Joakim Ljunggren faktiskt bara var tre poäng efter när de två tävlingshelgerna där nere var avgjorda, så har Nambotin sedan serien drog över till Europa varit precis lika omöjlig att slå som förra året. Och senast i Grekland kunde han också säkra och därmed försvara sin titel i klassen. Jocke Ljunggren har haft det tuffare efter den starka inledningen och faktiskt inte varit på pallen under tre raka VM–helger nu. De allt snabbare och mer crossliknande banor som VM–tävlingarna erbjuder har gjort att Ljunggrens styrkor på cykeln inte kommit sin rätt och inför den avgörande helgen är han tio poäng efter estländaren Aigar Leok på silverplats. Avståndet bak till Luis Correira är 18 poäng, det ska Ljunggren utan några större bekymmer fixa och därmed bärga sin tredje raka VM–medalj. Men ska han nå det silver han körde hem förra året måste han alltså också hoppas på att Aigar Leok gör bort sig något.

Jocke Ljunggren jagar ett nytt VM–silver.
Jocke Ljunggren är ute efter att försvara sitt VM–silver.