Micke Persson, KTM, tog en tidig ledning när JVM i enduro inleddes i Spanien idag. Tyvärr tog VM–dagen, och kanske hela VM–säsongen, sedan slut alldeles för tidigt. Svensken kraschade på dagens nionde prov och tvingades bryta.

Nej, med största sannolikhet blir det ingen svensk juniorvärldsmästare i enduro i år heller. Efter att Albin Elowson kraschade på SM–premiären förra helgen, och inte kunde göra resan till Spanien för VM–premiären, är nu också Micke Persson uppskriven på skadelistan.

 

Persson inledde VM–premiären med att bli trea på gårdagens Supertest.

 

Annars började det ju så strålande för Persson. På gårdagens supertest körde han in på en tredjeplats och när dagens första varv var kört hade Persson hittat upp i ledningen – dryga sex sekunder ner till italienaren Matteo Cavallo och lika långt sedan till Jack Edmondson på en tredje plats.

Det andra varvet såg Persson vara tvåa på extremprovet, trea på enduroprovet och sedan vinna crossprovet. Och han drygade ut sin ledning. Men efter att ha tappat ett par sekunder på tredje varvets första specialprov tog sedan VM–premiären slut för Persson på dagens åttonde prov.

Bara några hundra meter från mål på enduroprovet, som i ärlighetens namn mer såg ut som ett crossprov, gick Persson omkull.

 

Svensken körde strålande så länge han höll sig på hjulen och ledde länge Junior–klassen.

 

– Det var en skitvurpa. Sån som man bara reser sig ifrån och kör vidare, berättade Persson efteråt.

Det var precis vad han gjorde också. Och han tappade bara åtta sekunder på värsta konkurrenten Matteo Cavallo. Redan innan Persson hunnit komma i mål hann han dock känna att allt inte stod rätt till med högerhanden.

– Jag åkte ut på den långa transporten, till crossprovet, men det gick bara en kvart. Jag höll på att spy av smärta. Kunde inte hålla i styret alls, sa en väldigt besviken Persson när vi träffade honom i depån.
– Var tvungen att kliva av. Något är sönder i handen. Både vid tummen och pekfingret, och det lillfinger som jag skadade 2014, berättade han.

Svensken väljer nu att avbryta helgens tävlande för att istället åka hem och eventuellt operera handen, om en operation är nödvändig.

– Då handlar det om att komma tillbaka till SM i Tibro, för att inte sabba båda serierna, avslutade Persson som uteslöt start i Portugal till nästa helg. 

Cavallo, Beta, vann JVM–premiären närmast före landsmannen Andrea Verona, TM, med britten Edmondson, Sherco, på tredje plats.

 

Matteo Cavallo segrade i VM–premiären för juniorförarna.