Åsätra MK är under morgondagen tillbaka som arrangör av Knobby Swedish Youth Enduro Championship, för första gången sedan 2013. Det är årets tredje deltävling i serien som avgörs hos klubben. 

På och omkring Åsätra crossbana, strax utanför Åkersberga nordöst om Stockholm, avgörs i morgon den tredje deltävlingen i endurons USM–serie. 115 förare ser ut att komma till start i de fem klasserna och under varvet väntar tre stycken specialprov, samt en transportloop.

– Från start kommer man direkt fram till SP1, ett enduroprov med både snabba och mer knixiga partier. Åktid för de snabbaste ligger på runt 4,5 minuter. Därefter följer en transport på cirka 4 minuter till SP2. SP2 går i blandad skogsterräng med en hel del stenhällar och tar för de snabbaste runt 5 minuter. Efter SP2 väntar service och tidskontroll. Efter TK är det direkt dags för SP3. Här börjar och slutar provet med crossbana, däremellan väntar omväxlande och bitvis teknisk skogåkning. Detta är banans längsta prov och åKtid för de snabbaste är cirka 10,5 minuter, skriver SM–samordnare Marcus Frändén i ett pressmeddelande.

USM3 kör fem varv, USM1/USM2/USM D2 fyra varv och USM D1 tre varv plus två specialprov.

Solshesters MCK’s Gustav Mähler leder den största klassen på maxpoäng efter att ha vunnit tävlingarna i Finspång och Tidaholm, närmast bakom sig har han FMCK Eksjös William Berg med en andra–, och en tredjeplats. Alfons Lindström, tvåa senast, André Blohmé och Linus Lamberg följer där bakom.

I USM2 har Robin Gunnarsson, Skene MS, och Theodor Franzén, Botkyrka MK, vunnit varsin tävling, och dessutom blivit tvåa i varsin. De delar därmed poängledningen på 47 inkörda. Anton Karlsson är trea efter dubbla tredjeplatser och följs närmast av Gustav Eriksson och Edvin Wiberg.

Killarnas 85cc–klass toppas av Wiggo Lifvendahl, MK Orion, som vunnit båda tävlingarna som körts och med fyra stycken kvar är åtta poäng före duon Oscar Sahlin, Hudiksvalls MCK, och Alve Callemo, Åsätra MK. Hampus Andersson och Ville Hjelm följer som fyra och femma.

I tjejklasserna toppar Lidköpings MCK’s Tuva Sahlin Palmstedt USM D1 med två segrar, Meja Flygare och Elvira Auvinen är tvåa och trea, och Wilma Bengtsson är poängrikast i USM D2, med Vilma Norlander och Tuva Norén närmast bakom sig. 

Här är startlistan till tävlingen: