Knobby Swedish Enduro Championship, Tibro, dag två. Och det var trötta förare som släntrade i mål strax efter 15. Faktum är att flera av dem helst hade velat slippa köra det sista halvvarvet, som bland annat inkluderade det långa enduroprovet på Laggartomten en tredje gång.
– Det är bara att lämna in tidkortet och bryta i så fall, svarade tävlingsledaren Rolf ”Truls” Karlsson. 

• Ja, flera av toppförarna (dock inte alla ska sägas) lobbade för att tävlingsledningen skulle avbryta dagens race efter två varv. Istället för att köra två och ett halvt, som det var sagt. De menade att SS2, det långa enduroprovet på Laggartomten, hade blivit för farligt. Det hade de dock inte mycket för, utan tävlingsledaren Truls Karlsson erbjöd dem istället att bryta tävlingen. Avkortad skulle den inte bli. Flera personer på plats i depån betonade också att de tyckte Karlsson gjorde alldeles rätt.

 

Micke Persson.

 

• Väl uppe på Laggartomten för dagens tolfte och sista specialprov gjorde Micke Persson det han skulle och vann tävlingen totalt med över minuten. Perssons andra triumf för helgen och tredje totalt i årets serie, efter att ha lett dagen från start till mål. Inte ens en otäck vurpa på dagens nionde sträcka kunde stoppa honom. SM1–klassen vann han, som vanligt, närmast före Joakim Grelsson, totalfemma, och Robert Friberg, totalåtta.

 

Andreas Linusson.

 

• Andreas Linusson överraskade genom att hänga med Persson under det första varvet, tappade visserligen mycket på det andra men höll den totala andraplatsen fram till dagens sista sträcka. Där han dock fick se sig passerad. Linusson blev i alla fall trea och kunde vinna SM3–klassen relativt klart före Pontus Högberg, totalsexa, och Martin Larsson, 15:e totalt.

 

Niklas Persson.

 

• Rikard Hansson var den som passerade Linusson för att bli totaltvåa, i vad som var Hanssons blott sjunde SM–tävling. Samtidigt tog han också karriärens första SM–triumf som vinnare av SM2. Tvåan Niklas Persson, fyra i totalen, körde som en furie på sista sträckan men plockade bara in tre av de trettio sekunder han var bakom Hansson. Trean i klassen, Oliver Nelson, hade inte alls samma tempo som under gårdagen, kroknade rejält mot slutet och blev bara nia totalt.

 

Alexander Gunnerheim.

 

• I JSM1 hände det en hel del. Pontus Skoog, gårdagens totaltvåa som varit överlägsen i klassen hittills, kraschade bort sig redan på dagens första varv och tvingades till sjukhus med befarade ryggskador. Skoog kom dock tillbaka efter röntgen, där inget allvarligare hittades, och lastade hojen för att åka till Rumänien och köra EM I helgen. Istället stod fighten om segern mellan Alexander Gunnerheim och John Salomonsson. En seger som Gunnerheim lyckades knipa när han var nästan minuten snabbare på dagens sista sträcka, det efter att Salomonsson vunnit nio av de elva tidigare sträckorna. Efteråt drabbades Salomonsson också av ett tidstillägg på fem minuter för att ha tagit otillåten hjälp på banan och föll i resultatlistan.

 

Erik Appelqvist.

 

• JSM2 leddes till en början av en knäskadad Calle Johansson, som dock fick se sig passerad av Erik Appelqvist på det andra varvet. Appelqvist drog sedan ifrån och vann med dryga minuten, för att också bli totalsjua. Johansson höll andraplatsen och blev samtidigt totaltia. Som trea i klassen såg vi Oskar Ljungström, som hade en sekundfight med gårdagens trea Noa Largén. Ljungström och Largén slutade som elva och tolva totalt.

 

Hanna Berzelius.

 

• I Dam–klassen vann Hanna Berzelius de fyra första sträckorna och drog ifrån, men fick problem på den femte och tappade nästan hela försprånget. Väl i gång igen vann hon fyra av dem sträckor också på det andra varvet och till slut dagen med nästan exakt två minuter före Amanda Elvin, med Martina Reimander som trea.

 

Pallen, VRM1.

 

• VRM1 såg en bra fight mellan dubbelsegraren från Hässleholm, Robert Forsell, gårdagens segrare Andreas Toresson samt Fredrik Georgsson. En fight som Georgsson gick segrande ur när hemmaföraren tog sin första VRM–vinst.

• Första VRM–vinsten var det definitivt inte för Christer Jansson, som var lika överlägsen som vanligt i den äldre veteranklassen. Segermarginalen idag blev nästan 3,5 minut före tvåan Stefan Eriksson. John Rydbjer slutade trea.

 

Pallen, VRM2.