Micke Persson pulvriserade motståndet under det första varvet, när den femte tävlingen i årets Knobby Swedish Enduro Championship kördes i Norrahammar under dagen. KTM–föraren fick en minuts försprång redan på det första varvet och kunde sedan kontrollerat vinna. I sammandraget har dagens tvåa Albin Elowson dock fortfarande grepp om såväl SM2–guldet som totaltiteln. I Dam–SM utjämnade Hanna Berzelius poängställningen mot värsta konkurrenten Hedvig Malm, efter att ha tagit årets andra seger. Det är nu helt jämnt inför finaltävlingen.

• Micke Persson stod upp för sin Nummer 1–plåt som aldrig förr när dagens SM–deltävling inleddes i Norrahammar. Persson vann samtliga sträckor på det första varvet och det var inga små marginaler ner till motståndarna när vi skulle summera tiderna. Över minuten hade nämligen närmast jagande Albin Norrbin och Albin Elowson tappat. Oskar Ljungström, med axelbesvär, och Noa Largén låg med som fyra och femma.

• Persson vann sedan tre av fyra sträckor också på det andra varvet, och även om avståndet inte växte lika mycket den här gången så kunde han gå ut på det sista med nästan 1,5 minuters ledning. Där bakom hade Elowson tagit sig upp som tvåa och distanserat Norrbin med 15 sekunder. Ljungström var fortfarande med som fyra och som femma såg vi nu Rikard Hansson, efter att Largén kraschat och tappat tid.

• Persson behöll avståndet ner över det sista varvets första halva och kunde sedan koppla på ”cruise control” på de två sista sträckorna. Elowson plockade in men var ändå till slut nästan på tiondelen lika mycket efter som när vi summerat första varvet. Perssons kanonstart höll för en andra raka seger i Norrahammar.

– Jag blev nog lite förvånad själv att det blev så mycket efter första varvet, men tanken var definitivt att gå ut hårt. Överlag kunde jag inte vara mer nöjd med min helg, sa Persson.

• Elowson slutade tvåa totalt och tvåa i SM2, men behåller en relativt klar ledning i båda tabellerna. Han är åtta poäng före Persson i klassen, vilket gör att en fjärdeplats i Törebodas finaltävling räcker för guld. I totalen är han 80 före, det räcker således med att vara tolva för att Husqvarna–föraren ska ta sin första titel i Knobby Swedish Enduro Cup sedan 2014. Rikard Hansson är fortsatt trea i SM2 efter att ha blivit just trea också i dag, han är sex poäng före Oskar Olsson som tog en ny fjärdeplats. Hansson och Olsson förbättrade också båda två sitt resultat i totalen från gårdagen – Hansson körde in som femma och Olsson blev åtta.

Micke Persson, Albin Elowson och Rikard Hansson.

• I SM1 kom säsongens första seger för totalledaren Anton Sandstedt, som därmed drygade ut avståndet ner till närmast jagande Pontus Skoog igen. Skoog slutade tvåa för dagen. Sju poäng skiljer nu inför finalen, vilket gör att en tredjeplats räcker för Sandstedt i det fall Skoog vinner. I fighten om bronsmedaljen drygade Franz Löfqvist ut på nytt mot Linus Fasth, efter att ha blivit fyra idag också. Gårdagens trea Andreas Linusson kom inte till start, istället var det Robert Friberg som kunde ta säsongens första pallplats.

Anton Sandstedt.

• Anton Lundgren tog andra raka segern i SM3–klassen, vilket gör att han kopplat grepp om bronsplatsen före Kevin Olsen som slutade fyra. Lundgren har nu sju poäng att gå på i finaltävlingen och imponerade verkligen när han förutom segern också körde in som sjua totalt. I fighten om guldet krympte Jimmy Wicksell avståndet upp till Adam Andersson med två poäng efter att ha slutat tvåa. Andersson var före hela dagen och hade 45 sekunders försprång inför sista sträckan, men tappade där. I poängställningen har han dock fortsatt sju poängs ledning, vilket gör att en tredjeplats i Töreboda räcker för att försvara guldet.

Anton Lundgren.

• I SM Dam visade Hanna Berzelius att hon inte kommer släppa ifrån sig titeln på något lätt sätt. Hon uppskattade inte varvets tredje sträcka, svenskenduro-provet, men tappade där bara mot Hedvig Malm på det första varvet. På det andra var Hanna snabbast på den tuffa sträckan och med totalt sex sträcksegrar kunde hon vinna dagen med dryga 50 sekunder.

Hanna Berzelius.

• Malm blev tvåa vilket betyder att poängen är utjämnad inför finaltävlingen. Båda förarna står nu på 87 och först i mål kommer vara den som åker hem med SM–guldet. Martina Reimander blev precis som i går trea, vilket gör att hon nu är nio poäng bakom Berzelius/Malm men elva före Emelie Borg Nilsson i fighten om bronsmedaljen. Borg Nilsson blev fyra för dagen och som femma gjorde Julia Svan karriärens hittills bästa insats i Enduro–SM.

Marcus Adielsson, Calle Johansson och Edvin Hamnäs.

• I JSM1–klassen såg vi en häftig fight mellan Marcus Adielsson och poängledaren Calle Johansson, som hade en bättre dag i dag. Johansson inledde bäst med tre sträcksegrar på första varvet och hade därför 18 sekunders försprång ut på det andra. Duon vann sedan två sträckor var på det andra varvet och avståndet var nästan identiskt ut på dagens sista varv. Adielsson plockade där in sex sekunder på de två första sträckorna, innan han svarade för en monsterkörning på varvets tredje sträcka och körde ikapp Johansson. Därmed var Yamaha–föraren sex före inför sista sträckan. Johansson vann den men plockade bara två sekunder, vilket gjorde att Adielsson kunde ta årets fjärde seger. Avståndet är dock fortsatt fyra poäng i sammandraget, vilket gör att seger i Töreboda inte räcker för Adielsson. Han måste samtidigt ha någon mellan sig och Johansson för att det ska bli juniorguld. Men å andra sidan finns guldmöjligheterna fortfarande kvar också för dagens trea, Edvin Hamnäs. Linköpingsföraren hängde inte riktigt med toppduon idag, men i sammandraget har han bara fem poäng upp till Johansson. Vinner Hamnäs sista är guldet hans i det fall Adielsson slår Johansson. Nämnas ska också att Adielsson och Johansson båda var topp 10 i totalen, som nia och tia.

Oskar Ljungström.

• JSM2–klassen är fortsatt tuff, men tyvärr saknades två ur toppkvintetten idag. Varken Joakim Grelsson eller Lukas Vågberg kom till start efter gårdagens smällar och i Grelssons fall slutade lördagen på sjukhuset, där man kunde konstatera att mjälten läckt blod. Grelsson blev kvar för observation men kunde troligtvis bli utskriven redan ikväll, någon mer körning den här säsongen blir det dock inte. Vågberg hade problem med en axel och testade köra på morgonen, men insåg att det inte skulle gå. Exakt vad som är trasigt återstår att se. Trots att Grelsson nu kommer missa finaltävlingen kan han mycket väl få en medalj med sig. Han är fortsatt tvåa i poängställningen och har god marginal ner till fyran, Noa Largén. Hemmaföraren Largén kunde i dag för första gången den här säsongen ta sig upp på pallen, som trea, men måste bli tvåa i finalen om han ska knipa bronset från Grelsson. Largén var som sagt inledningsvis med topp 5 i totalen, men fick till slut nöja sig med en sjätteplats. Och han var nästan två minuter bakom toppduon i klassen – Oskar Ljungström och Albin Norrbin, som på nytt var extremt jämna och förutom segern i klassen också fightades om tredjeplatsen i totalen. Norrbin var åtta sekunder före efter det första varvet, sju efter det andra och åtta på nytt inför den allra sista sträckan i Norrahammar. Men där var det Ljungström som helt glömde bort sin skadade axel, körde ifrån konkurrenten med 21 sekunder och vann för andra gången i år. Snöpligt för Norrbin som ändå fortsätter imponera och alltså förutom tvåa i klassen också blir totalfyra. Ljungström leder nu JSM2 inför finalen och har 14 poäng ner till Norrbin, som alltså fortfarande är efter Grelsson som trea. En tiondeplats räcker därmed för att knipa juniorguldet.

Albin Norrbin.

• Avslutningsvis VRM–klasserna där vi lite som väntat fick två klara mästare redan idag. Magnus Lindfors vann samtliga sträckor utom en i VRM1 och dagen totalt med över 2,5 minuter före Krister Thorell. Lindfors femte seger betyder att han är ointagliga 27 poäng före Thomas Johansson, som fick nöja sig med en tredjeplats för dagen. Johansson har som totaltvåa sex poäng ner till trean Christoffer Gustavsson, som är fem före Thorell. Också Pär Olsson säkrade titeln i VRM2, efter att ha tagit årets fjärde seger. Gårdagens segrare Roger Berglund fick den här gången nöja sig med en andraplats och när tvåan i poängställningen, Per Wikvist, blev trea betydde det att Olsson nu har 29 poängs ledning med 20 kvar att köra om. Bakom Wikvist är Stefan Eriksson åtta poäng bakom som totaltrea, Eriksson är i sin tur 15 före fyran Peter Karlsson.

Pär Olsson.

Fotnot: Film från helgen kommer på hemsidan och vår You Tube–kanal i början av veckan.