För två veckor sedan satt han med befarna frakturer i handen och tvingades avbryta VM–premiären i Spanien. Idag tog Micke Persson sin andra raka SM–triumf när han vann första dagen i Tibro. I en endurotävling som hade det allra mesta. 

• Ett långt varv med fem varierande specialprov väntade förarna när årets andra deltävling i Knobby Swedish Enduro Championship kördes under dagen hos Tibro MK. Någon sa till och med att ”jag har nog aldrig kört en tävling med så pass varierande prov”. Från treminutersprov på crossbanan via riktig svenskenduro på Laggartomten, med sträcktider från 16 minuter, till endurospåret och ”hölan” på andra sidan vägen från Motorstadion sett, vidare till ett helt nydraget skogsspår på väg in mot stan och ett avslutande gräsgärde med tillhörande skogsdunge som förvandlades till Novembarkåsan (till tredje varvet drog två minuters körning i gyttja bort).

 

Mikael Persson.

 

• Ja, det fanns att älska och hata för alla. Men när vi efter dryga sju timmars körning skulle kora den som skötte sig bäst stannade pendeln på totalledaren i Knobby Swedish Enduro Cup – Micke Persson. Karlskoga–förarens andra raka triumf efter segern under andra dagen i Hässleholm, och han drygar därmed ut sin ledning i såväl Knobby Swedish Enduro Cup som SM1. Klassen vann han, precis som i Hässleholm, närmast före Joakim Grelsson, totalsjua, och Robert Friberg, nia i totalen.

 

Robert Friberg.

 

• En SM1–klass där också Albin Elowson kom till start efter sin hjärnskakning från premiären. Redan efter två körda specialprov insåg Elowson dock att han inte skulle kunna göra sig själv rättvis ännu och valde att kliva av. Han ångrade efteråt inte att han försökte, men kände samtidigt inte att han något att vinna på att fortsätta.

 

Albin Elowson.

 

• Oliver Nelson jagade Micke Persson närmast under första halvan av dagen. Den andra var det dock Perssons klubbkompis Pontus Skoog som skuggade närmast. Skoog tog sig också närmare mot slutet, nådde visserligen inte hela vägen fram till Persson men tog en stabil andraplats. Och vann JSM1 i överlägsen stil, närmast framför Alexander Gunnerheim och John Salomonsson. Skoog andraplats var karriärsbästa och uppenbarligen passade banan Karlskoga–förarna bra.

 

Pontus Skoog.

 

• En tredje karlskoging, Niklas Persson, var med topp–3 och fightades under dryga varvet, men tvingades tyvärr att utgå på dagens sjunde sträcka efter att ha kört kedjestyrare och dess fäste mot en sten. Persson lyckades i alla fall meka ihop hojen, ställa in den i park fermé och kör igen i morgon. SM2–klassen, som Niklas kör, kunde istället tas hem av Nelson. Hemmaföraren slutade också som totaltrea, och vann klassen närmast före Rickard Hansson, totalfemma, och Anton Sandstedt.

 

Oliver Nelson.

 

• Som totalfyra såg vi Erik Appelqvist, som därmed tog hem JSM2–klassen närmast före Oskar Ljungström, totaltia, och Noa Largén, som slutade på en tolfte plats i totalen och imponerade. JSM2 är förresten en tuff klass där Calle Johansson och Adam Andersson slår sig in som 18:e och 19:e i totalen men alltså missar pallen.

 

Erik Appelqvist.

 

• I SM3 fick dubbelsegraren från Hässleholm, Andreas Linusson, den här gången ge sig för Pontus Högberg, som imponerande vann och blev totalsexa. Linusson slutade på en andraplats i klassen, med Martin Larsson för tredje gången i år som trea. Linusson insats räckte till en åttondeplats totalt, medan Larsson blev 13:e man.

• Vi skulle ju börjat från början egentligen, och hade vi gjort det så hade vi berättat om Robert Forsell. Veteranen Forsell, som dubbelvann VRM1 i Hässleholm, inledde nämligen med att vara totalsnabbast på det första specialprovet. Av alla alltså. Han skjortade av hela den svenska enduroeliten. Förvisso hade kanske crossbanan torkat uppe lite en dryg timme efter första start, och spåren hade satt sig. Men ändå. Respekt, Robban.

 

Robert Forsell.

 

• I klassen, VRM1, fick han till slut ge sig för den nyblivne veteranduon Andreas Toresson, seger, och Fredrik Georgsson, andraplats, som visade vilka som bestämde på, framförallt, det långa svenskenduroprovet. En tredjeplats i alla fall för Forsell.

• VRM2 vanns överlägset av Christer Jansson, som hade över fyra minuter ner till tvåan Stefan Eriksson och sedan ytterligare nästan fyra till John Rydbjer som trea. Jansson tid hade också räckt till en tredjeplats i den yngre veteranklassen. 

 

Christer Jansson.

 

• Avslutningsvis damerna då, där Hanna Berzelius till skillnad från i Hässleholm var vaken redan från start. Berzelius var snabbast på samtliga av det första varvets fem specialprov och skaffade sig en lucka på dryga minuten ner till Amanda Elvin närmast. På det andra drygade hon ut med nästan en halvminut direkt, innan Elvin och trean Martina Reimander fick vinna varsin sträcka mot slutet. Segertiden till slut dock över två minuter för Berzelius till tvåan Elvin, Reimander slutade trea men var nästan fem minuter bakom segrarinnan. 

 

Hanna Berzelius.