Micke Persson och Hanna Berzelius – de är bäst i Sverige på att köra enduro i år också. Att Berzelius skulle säkra sin titel under den andra dagen i Laxå MK’s deltävling var mer väntat, men att också Persson skulle vara klar var det nog få som gissat. Och det blev dubbel lycka för familjen, när också storebror Niklas körde hem ett SM–guld. 

Den femte och sjätte deltävlingen av årets Knobby Swedish Enduro Championship kördes under helgen hos Laxå MK, som bjöd på en riktigt tuff tävling. Varvet bestod av fyra specialprov – ett längre på träningsspår, två gräsgärden och ett på crossbana, skogs och kortare extrempark, och det var ett varv som skulle köras tre och en halv gånger för SM– och JSM–klasserna. Totalt 14 sträckor alltså.

På lördagen satte Niklas Persson snabbaste tiden på första sträckan, innan lillebror Micke tog över ledningen efter den andra. Micke drygade sedan ut när han vann såväl tredje som fjärde, men blev av med ledningen när det andra varvet var kört efter att Albin Elowson där vunnit samtliga fyra sträckor.

Joakim Grelsson vann JSM2 och var totalfyra på lördagen.

Och från där var det inget snack om saken. Elowson tog hem samtliga prov också på det tredje varvet och hade nästan halvminutens ledning inför sista halvvarvet, där han fortsatte vara snabbast. Husqvarna–föraren vann lördagen 36 sekunder före Micke, med Niklas Persson som trea, Joakim Grelsson som fyra och Andreas Linusson på en fin femteplats. Albin Norrbin, Max Ahlin, Oskar Ljungström, Rikard Hansson och Calle Johansson rundade av topp–10.

Albin Norrbin fortsatte imponera stort och var totalsexa på lördagen.

Inför söndagen fick banorna i Laxå lite välbehövlig bevattning och provet på träningsspåret slätades dessutom. Niklas Persson inledde på nytt med att vara totalsnabbast på första sträckan och skaffade sig ett bra utgångsläge för att säkra sitt tredje guld i SM1 – en tiondeplats i klassen skulle räcka.

Elowson vann sträcka två, men det var Micke Persson som övertog ledningen. En ledning som växte till dryga elva sekunder innan varvet var klart och Laxå då bjöds på ett rejält regnväder, mullrande åska och ett fyrverkeri av blixtrar. Banorna blev blöta, leriga och hala, men Perssons ledning på elva sekunder bestid också efter det andra varvet. Trots att Elowson var före på två sträckor.

Micke Persson vann sin fjärde SM–tävling för säsongen.

Tredje varvet inleddes med att Micke drog ifrån ytterligare dryga fyra sekunder, innan Elowson vann tre raka sträckor och krympte marginalen fram till endast två sekunder. En häftig fight att följa från sidan, som alltså skulle avgöras på dagens två sista sträckor. Där förutsättningarna var att Elowson nog i princip kände sig tvungen att vinna dagen – seger för Persson skulle innebära att det hade räckt med en tredjeplats i klassen, och en sjätteplats totalt, i den sista deltävlingen för den regerande mästaren.

Men det blev aldrig någon nervkittlande duell över de sista specialproven. Efter att Elowson fått jaga hela dagen, och inför det sista halvvarvet dessutom tvingats kränga bakdäck för att byta mousse, drabbades han av ett astmaanfall och tvingades kasta in handduken.

Elowson tvingades bryta söndagen efter seger på lördagen.

Persson blev informerad om läget och kunde relativt enkelt ta sig igenom de sista två sträckorna för att vinna dagen. Och i och med att Elowson nollade kunde Micke säkra såväl guldet i SM2–klassen som Knobby Swedish Enduro Cup–titeln, en titel han alltså nu försvarade.

Niklas Persson säkrade tredje SM–guldet och gratulerades av Joakim Ljunggren.

Det blev dessutom dubbel lycka för familjen Persson – Niklas körde in som totaltvåa bakom lillebror, vann SM1–klassen för dagen och säkrade därmed sitt tredje SM–guld. Och det efter hittills idel segrar. Med en total andraplats för dagen klättrade han också till trea i totalsammandraget.

I SM3 hade Adam Andersson chansen att säkra ett SM–guld vid seger, men det var Oliver Nelson som inledde bäst och ledde efter det första varvet. Nelson drygade ut på det andra varvet men lyckades efter misstag inte hålla ledningen över det tredje utan tvingades se Andersson gå om.

Oliver Nelson gjorde vad han behövde och vann SM3.

På näst sista sträckan var det dock Anderssons tur att stå för misstagen och Nelson kunde på nytt hitta upp i ledning. En ledning som växte ytterligare efter dagens sista prov och som betydde att Nelson gjorde vad han kunde för att hålla spänningen vid liv inför finalen. Andersson behöver dock bara köra in sex poäng, en tiondeplats, för att titeln ska bli hans.

Nära men ännu inte helt avgjort är det också i JSM2, där vi fick se dagens tredje och fjärde snabbaste förare i totalen, bakom bröderna Persson. Joakim Grelsson och Oskar Ljungström bjöd på en häftig fight där det inte någon gång under dagen skiljde mer än dryga sex sekunder. I mål, efter dryga 100 minuters provtid, var skillnaden fyra hundradelar. Till Ljungströms fördel. Grelssons segersvit i klassen bröts, men trots det behöver han ändå bara åtta poäng (eller en åttondeplats) i finalen för ett nytt JSM–guld. 

Oskar Ljungström gjorde sin bästa insats i SM, som totaltrea.

I JSM1–klassen fortsatte Albin Norrbin att köra fantastiskt efter lördagens sjätteplats. Max Ahlin hängde inte med och efter två körda varv skiljde nästan 40 sekunder. Men då tackade Norrbins hoj för sig och FMCK Skövde–föraren tvingade bryta. Ahlin kunde enkelt ta hem segern och övertog därmed ledningen i klassen, där han inför sista har fem poängs försprång.

Ahlin slutade också sjua totalt, där han hade Rikard Hansson och Pontus Högberg framför sig som femma och sexa. Hansson och Högberg hade en intern fight i SM2 bakom Persson, där Hansson till slut drog det längsta strået och vann med dryga två sekunder.

Max Ahlin tog över ledningen i JSM1.

Bakom Ahlin blev Noa Largén fin totalåtta, och trea i JSM2, Marcus Adielsson imponerade med att bli totalnia, och tvåa bakom Ahlin i JSM1, och Linus Fasth blev överraskande totaltia, samt tvåa bakom Niklas i SM1. 

I Dam–klassen var Hanna Berzelius i en klass för sig under lördagen, vann de sex första sträckorna och skaffade sig över 1,5 minuters försprång. Desto jämnare där bakom mellan systrarna Reimander och Hedvig Dahlberg, som jagade första pallplatsen.

Berzelius tappade sträcka sju till Emilia Reimander men vann resterande och tog enkelt hem dagen, där Emilia mot slutet körde ifrån Martina som i sin tur körde ifrån Dahlberg. Därmed var förutsättningarna klara inför söndagen – om Berzelius tog minst två poäng fler än storasyster Reimander så var guldet klart.

Hanna Berzelius tog femte raka SM–guldet.

Men Martina gjorde det svårt för Hanna. Sträcksegrar på de första tre proven gjorde att hon fick över halvminutens försprång direkt. Ett försprång som Berzelius dock hann äta upp tills det att halva tävlingen var körd. Och därifrån gjorde hon i princip inga misstag. Husqvarna–föraren vann för femte gången i år, skaffade sig ett ointagligt försprång inför finalen och säkrade därmed sitt femte raka SM–guld i enduro. Martina Reimander blev tvåa och har ett bra grepp om silvret före Emilia, som blev trea och är totaltrea.

Niklas Gustafsson dubbelvann VRM1.

VRM–klasserna är inte avgjorda ännu, även om det ser bra ut för Niklas Gustavsson i VRM1 och Patrik Andersson i VRM2. Nisse dubbelvann tävlingen i Laxå och precis som vid tre tidigare tillfällen i år hade han Andreas Toresson och Daniel Persson närmast bakom sig som tvåa och trea.

I VRM2 delade Andersson och Pär Olsson på varsina första– och andraplatser, medan Christer Jansson och Stefan Eriksson var på pallen varsin dag som trea. Andersson leder nu klassen åtta poäng före Olsson.

Fotnot: Läs mycket mer om tävlingen, mästarna och förutsättningarna inför finalen i nästa nummer av tidningen. 

Pär Olsson vann VRM2–klassen på söndagen.