Det fortsatte vara varmt och det fortsatte damma. Och Albin Elowson fortsatte vinna, efter comebacken på Husqvarna. 23–åringen tog en klar seger när årets sjätte deltävling av Knobby Swedish Enduro Championship avgjordes i Östersund. Hälften så klar tvåa var Micke Persson, som behåller sin totalledning. Redan imorgon kan han faktiskt säkra segern. 

• Första dagen av två i Knobby Swedish Enduro Championship hos Fältjägarna EF i Östersund betydde årets sjätte tävling i serien. Och det var ingen tvekan om vem som var den bästa föraren för dagen. Albin Elowson mosade motståndet redan på det första varvet och fick där nästan en minuts ledning ner till Micke Persson närmast. Då visste Elowson att det skulle bli svårt för motståndarna att göra något.
– Efter ett varv, när man sett hur statusen är på förarna på de olika proven, då vet man lite hur det ska se ut. När jag var snabbast på alla proven så kunde jag åka med självförtroende. Jag var snabbast idag, det är inte mycket att säga om, sa Elowson, som vann samtliga dagens 14 specialprov.

 

Elowson vann SM2 närmast före Rikard Hansson och Niklas Persson.

 

• Segermarginalen ner till Micke Persson blev till slut över två minuter. Persson hade sin tur över minuten ner till trean. Och frågan är om inte Persson ändå var dagens stora vinnare.

När Andreas Linusson slutade sexa och Oliver Nelson elva tog nämligen Karlskoga–föraren ett stort kliv mot Knobby Swedish Enduro Cup–titeln. Med 540 poäng är han redan med sex av nio tävlingar körda 222 poäng före Linusson, med ytterligare 30 ner till Nelson. Redan i morgon kan Persson, genom att vara etta eller tvåa, säkra segern i totalen. Det kan till och med räcka med sämre placeringar, i det fall han är före Linusson och Nelson.

 

Micke Persson närmar sig titeln med stormsteg.

 

– Fränt, men sjukt egentligen, sa Persson när Race informerade honom om läget i tabellen.

Idag räckte dock inte KTM–föraren till. Ett faktum han var ödmjuk inför.

– Det gick inte hänga med Albin idag. Visst, jag kör för totalen och skulle aldrig åka över gränsen. Skulle jag chansa mer skulle jag kanske kunna ta fyra–fem sekunder till på proven, om jag inte kraschade, men han är ju betydligt mer än så före, sa Persson efter tävlingen.

Fortsatt obesegrad i SM1 är han i alla fall efter att idag ha vunnit närmast före Johan Edlund och Robert Friberg. Också där kan faktiskt Persson säkra titeln i morgon, i det fall han vinner och Friberg är som bäst fyra.

 

Rikard Hansson slutade totaltrea bakom Elowson och Persson.

 

• I Elowsons klass, SM2, närmade sig totaltrean Rikard Hansson ledande Oliver Nelson genom att bli tvåa bakom Elowson. Nelson, som missade pallen i klassen för första gången den här säsongen, står på 100 poäng, med Hansson på 95. Trean för dagen, Niklas Persson, är också fortsatt trea i tabellen.

• SM3 såg länge en spännande fight mellan Linusson och Pontus Högberg. Sex sekunder skiljde till Högbergs fördel efter första varvet, tre till Linussons efter det andra. På det tredje kunde dock Kinna–föraren koppla greppet och var i mål dryga halvminuten före. Martin Larsson slutade trea. Linusson har nu tolv poängs ledning ner till Högberg i sammandraget.

 

Andreas Linusson vann SM3.

 

• I JSM1 är Pontus Skoog nu bara en poäng efter Alexander Gunnerheim, trots att han nollade andra dagen i Tibro. Det efter att ha tagit årets fjärde seger. John Salomonsson, som nollade senast i Östhammar, slutade tvåa och närmade sig på nytt medaljplats. Gunnerheim blev trea för dagen.

 

Pontus Skoog närmar sig totalledning i JSM1 igen.

 

• JSM2–klassen var som vanligt tuff och såg tre förare slå sig in topp–8 av samtliga. Snabbast var Erik Appelqvist som länge låg trea i totalen, men som kraschade och där tvingades se Hansson passera. Klassen tog han i alla fall hem, nästan en och en halv minut före Calle Johansson. Johansson och Noa Largén hade en häftig fight och bara sju sekunder skiljde till slut, när duon alltså också blev sjua och åtta totalt.

 

Erik Appelqvist vann JSM2 och blev totalfyra.

 

• Hanna Berzelius satte sig för första gången på sin nya 250 4-takt i en SM–tävling och var överlägsen motståndet i Dam–klassen. Segermarginalen skrevs till över tre minuter och Hanna var förstås nöjd med sin insats.

– Det kändes inte något bra i morse men jag tror det är en vanesak med hojen. När jag väl kom in i det gick det bättre och bättre och jag tror verkligen jag kör snabbare på den här hojen. Det ska bli kul med en ny tävling redan i morgon, sa Berzelius efteråt.

 

Hanna Berzelius tog hem sjätte raka i Dam, närmast före systrarna Reimander.

 

Martina Reimander slutade tvåa, med syster Emilia på tredje plats. I sammandraget har Berzelius, som fortfarande är obesegrad, 22 poäng ner till Martina Reimander men ytterligare åtta till dagens fyra Amanda Elvin.

• I VRM1 såg vi dagens mest dråpliga insats när ettan, Fredrik Georgsson, och tvåan, Andreas Toresson, tillsammans med Pär Olsson tillsammans körde in i fel tidskontroll och drabbades av fem minuters bestraffning vardera. För Georgsson räckte den slutliga tiden ändå till att vara på pallen, som trea, medan Toresson hamnade strax utanför som fyra.

 

Linus Broaar fick kliva högst upp på pallen i VRM1, med Mikael Persson som tvåa och Fredrik Georgsson, med snabbast provtid, som trea.

 

Men placeringarna högst upp på fick man lämna för den här gången. Linus Broaar tackade och tog emot, och tog årets första seger. FME’s Mikael Persson slutade tvåa.

• VRM2 togs planenligt hem av Christer Jansson, fortsatt obesegrad, när han vann närmast före Stefan Eriksson och Roger Berglund. 

 

Christer Jansson tog sjätte raka i VRM2.