Den näst sista deltävlingen i årets Knobby Swedish Enduro Championship står för dörren. Och flera klasser kan faktiskt avgöras under morgondagen i Laxå. Bland annat har Micke Persson chansen att säkra segern i totalen, Knobby Swedish Enduro Cup. 

Micke Persson behöver 28 poäng i morgondagens SM–tävling i Laxå för att säkra SM–totalen och få möjligheten att köra med nummer 1 på hojen nästa år. En nionde plats räcker alltså för KTM–föraren, som aldrig varit sämre än tvåa i de sex tävlingarna han kört. Persson hade som bekant möjligheten att säkra Swedish Enduro Cup–titeln redan den andra dagen i Östersund, men tvingades avstå tävlande den andra dagen på grund av magsjuka. Också guldet i SM1 kan bli Perssons i morgon. Där krävs seger för att vara klar, alternativt att han tar tre respektive fyra poäng fler än Robert Friberg och Johan Edlund.

SM3–klassen kan också avgöras under morgondagen. Andreas Linusson har sex segrar på sju tävlingar och är 17 poäng före Pontus Högberg. Seger eller att Linusson tar tre fler än Högberg betyder tredje guldet i klassen för Kinna–föraren. I teorin har också Martin Larsson fortfarande chans på guldet, men han är 32 poäng bakom Linusson med 40 kvar att köra om.

För Hanna Berzelius räcker det med en tredjeplats i morgon för att säkra fjärde raka SM–guldet för damer. Men Hanna är hittills obesegrad den här säsongen och skulle säkert vilja låta det förbli så.

Också VRM–klasserna kan avgöras. Den yngre, VRM1, i det fall Fredrik Georgsson plockar minst tio poäng och samtidigt tar fem poäng fler än Andreas Toresson. I den äldre säkrar Christer Jansson titeln vid seger, alternativt om han håller Stefan Eriksson bakom sig i resultat.

I SM2 samt JSM1 och JSM2 har vi betydligt jämnare fighter om guldmedaljerna och där lär vi inte få någon klar mästare förrän i finalen i Bollnäs, som avgörs den 29 september.

Fotnot: Ställningen inför morgondagens tävling i Laxå, hittas här.