Solshesters MCK svarade för ett fantastiskt arrangemang när man körde såväl den fjärde deltävlingen av USM som den fjärde i stora SM under helgen. Och Albin Elowson svarade för en lika fantastisk körning när han var överlägsen motståndet på söndagen. 

Ja, Vetlanda–klubben Solshesters MCK premierade som arrangör av Knobby Swedish Enduro Championship under dagen och hade igår värmt upp med deltävling i Knobby Swedish Youth Enduro Championship. Det sammanföll sig också så att det var de båda seriernas respektive fjärde deltävling för året.

USM3–pallen.

Max Ahlin, som egentligen inte skulle köra USM i år, ställde för tredje gången ändå upp och körde på lördagen, när han vann USM3–klassen före den regerande mästaren Albin Norrbin, som körde sin första tävling för året i serien. Som trea såg vi poängledaren, och hemmaförare, Lucas Bergström, som följdes av Nisse Bengtsson och Arvid Modin som fyra och femma. Bergström toppar sammandraget före Ahlin, som dock inte lär köra fler tävlingar i år, med Modin som trea och Bengtsson som fyra.

USM2–pallen.

I USM2 fortsatte Olle Häger imponera och tog en andra raka seger närmast före Viktor Salomonsson, som imponerade han också. Fighten om den sista pallplatsen var jämn och mindre än en halv sekund skiljde trean Emil Carell från fyran, och hemmaföraren, Gustav Mähler. Häger toppar nu sammandraget, två poäng före Alvin Ceder som hade en tyngre dag. Salomonsson är trea.

USM1–pallen.

USM1–klassen såg en överlägsen segare i Albin Berglund, som vann med över fyra minuter före Elias Berggren. Han hade i sin tur två minuter ner till trean Anton Karlsson, som tog karriärens första pallplats. I sammandraget toppar Berglund, två poäng före Berggren och med Erik Persson som trea.

USM D2–pallen.

I USM D2 bröt Matilda Ahlström Linnéa Åkessons långa segersvit i serien och tog sin första vinst i karriären. Åkesson blev tvåa och toppar fortfarande sammandraget, sex poäng före Ahlström. Ella Bengtsson var på nytt överlägsen i USM D1 och vann med över elva minuter före Elvira Olsson. Bengtsson toppar sammandraget på maxpoäng.

USM D1–pallen.

Efter att USM–förarna kört tre stycken sträckor under lördagen, med korta transporter däremellan, la arrangörsklubben på ytterligare en sträcka till stora SM på söndagen och förlängde dessutom transporterna. Totalt fyra sträckor per varv alltså, som skulle köras tre gånger för SM och JSM och två gånger för Dam och VRM.

Albin Elowson.

Och efter en tuff helg i Lidköping fick Albin Elowson revansch på både sig själv och Micke Persson den här gången. Elowson vann samtliga fyra sträckor det första varvet och skaffade sig en lucka på dryga 40 sekunder ner till Persson, som var närmast bakom. Överlag var avstånden betydligt större jämfört med förra helgen, men bakom Persson hängde ändå Max Ahlin med bra efter sin genomkörare från lördagen.

Elowson drog sedan ifrån ytterligare några sekunder med två inledande sträcksegrar också på det andra varvet och samtidigt ökade avståndet bakom Persson. På den sjunde sträckan avgjordes sedan i princip tävlingen, när Persson gick omkull och blev liggande en bra stund. Han tappade nästan minuten mot Elowson på misstaget och fick istället rikta in sig på att försöka försvara sin andraplats.

Mikael Persson.

Såväl storebror Niklas som Joakim Grelsson var sedan förbi under det sista varvet, men till slut kunde Persson ändå bli tvåa, efter sträckseger på sista, bakom en överlägsen Elowson. Husqvarna–föraren var till slut nästan två minuter före.

Grelsson slutade totaltrea, sju sekunder bakom Persson och tre före fyran Niklas Persson. Ahlin tappade mot slutet men femteplatsen var ändå karriärens bästa totalplacering. Oskar Ljungström körde upp sig efter en trög start och blev sexa, följd av Albin Norrbin, Pontus Högberg, Rikard Hansson och Noa Largén.

Niklas Persson.

SM1–klassen vann storebror Persson närmast före Johan Edlund och Andreas Linusson. Persson leder där redan med 29 poäng och har alltså stor möjlighet att säkra ännu ett SM–guld redan i Laxå om två veckor. Robert Friberg, fyra i Vetlanda, är just nu på silverplats med Linusson som trea.

I SM2 tog Elowson segern före Persson och Högberg, men Persson har fortfarande en sex poäng stor ledning med tre tävlingar kvar att köra. Högberg är på bronsplats, tretton poäng bakom Elowson och fyra före Hansson. 

Adam Andersson.

SM3–klassen toppades av Adam Andersson, som gjorde ett ryck i sammandraget när Oliver Nelson bara blev femma. Andersson säkrar guldet om han vinner dubbelvinner i Laxå, efter att ha tagit hem tre av fyra tävlingar hittills. Som tvåa och trea i Vetlanda såg vi Patrik Ståhl och Jesper Johansson.

Max Ahlin.

I JSM1 vann Ahlin före Norrbin och knappade därmed in tre poäng i sammandraget. Fortfarande har Nprrbin dock tolv poängs ledning och andraplatser i de resterande tävlingarna som är kvar räcker. Men motståndet är tufft och trean för dagen, Lucas Vågberg, samt fyran, Marcus Adielsson, svarade båda två för bra instaser och va strax bakom topp–10 totalt.

Grelsson har full poäng i JSM2 och nu tolv poäng ner till Ljungström, som varit tvåa i samtliga tävlingar. Largén slutade trea i Vetlanda och är trea totalt, med tio poäng upp till Ljungström.

Joakim Grelsson.

I Dam–klassen inledde Emilia Reimander på nytt bäst och var 45 sekunder före syster Martina och Hanna Berzelius efter den första sträckan. Berzelius vann sedan första varvets resterande tre sträckor och tog sig förbi, värre skulle det dessutom bli för Emilia under det andra varvet när hon tappade över 3,5 minuter på Berzelius och dessutom fick se sig passerad av Martina. Klar seger för Berzelius, som på nytt visade att hon inte är beredd att kliva ner för endurotronen riktigt ännu. Hon har nu 13 poängs försprång ner till Martina på silverplats och ytterligare tolv till Emilia.

Dam–pallen.

Nästan lika överlägsen som Dam–segraren var Niklas Gustafsson i VRM1. Knappa halvminutens försprång efter den första sträckan blev till slut dryga tre minuter, efter sju av åtta sträcksegrar. På nytt var Andreas Toresson tvåa och Daniel Persson trea. Näst snabbaste VRM–förare var dock Patrik Andersson, som tog säsongens tredje seger i VRM2–klassen, närmast före Pär Olsson och Christer Jansson. I sammandragen har Gustavsson, i ledning, sex poäng ner till Toresson och Andersson, i VRM2, åtta poäng ner till Olsson. 

Niklas Gustafsson.

Fotnot: Läs mycket mer om tävlingen i Vetlanda, samt om dubbelhelgen i Lidköping och nästkommande USM i Botkyrka, i Race Magazine Nummer 10, som når prenumeranter fredagen den 30 augusti.