Efter att ha varit utanför pallen under hela dagen avslutade Micke Persson första VM–dagen i Grekland med sitt bästa varv och knep en pallplats som trea. Det var det positiva. Det negativa? De som var före honom är också de han fightas om titeln med. 

Efter den strålande inledningen från Persson under gårdagen, när han vann supertestet i Junior, började lördagen betydligt tyngre. En krasch på dagens allra första specialprov, crossen, gjorde att Yamaha–föraren fick jaga från start – han var över 20 sekunder efter såväl Davide Soreca, Honda, som Brad Freeman, Beta. De två som Persson fightas med om titeln.

Första extremen var betydligt bättre – där var svensken snabbast, men sedan tappade han sekunder framförallt på Freeman också på enduron. Efter första varvet hade britten en ledningen på nästan 13 sekunder före Soreca – och Persson var inte bättre än femma, 23 bakom med bonussekunderna inräknade.

 

Brad Freeman vann sitt fjärde raka race i Junior.

 

Tendensen var den samma över andra varvet. Persson tappade på crossen, vann någon sekund på den korta extremen men tappade igen på enduron. Han undvek i alla fall större misstag och luckan upp till Freeman växte bara några sekunder. Persson var dock fortfarande bara femma.

Sista varvet blev också Perssons bästa i jämförelse med hans två första. Problemet var bara att både Freeman och Soreca körde ännu fortare. Åt titelkonkurrenterna fanns inget att göra, men de två spanjorer som Persson haft före sig under dagen, Tosha Schareina och Enric Francisco, tog han sig förbi. Och knep därmed årets sjunde pallplats.

Men han visste vad som behövdes göras till imorgon.

– Jag måste dra hårdare. Hålla fullt på enduron, sa Persson som inte stördes särskilt av värmen.
– Det är varmt, visst. Men det var inte så farligt ändå.

 

Soreca har nu bara 17 poäng ner till Freeman.

 

Med sin fjärde raka seger, den femte totalt i år, tog sig Freeman nu förbi Persson upp som tvåa i sammandraget. Soreca leder på 184, Freeman är tvåa på 165 och Persson trea på 161.

Albin Elowson, Husqvarna, gjorde en helt okej insats bakom topptrion, efter ett trögt första varv. När det var kört var svensken vara sjua, men efter att ha avslutat med topp–6 tider i klassen på samtliga de sex specialprov som återstod klättrade han till en femteplats – 17 sekunder bakom Persson och nästan minuten efter segraren Freeman.

 

Albin Elowson slutade femma första dagen av Greklands GP.