Sällan brukar en förare kunna köra ifrån motståndet på ett extremprov. Men det var precis vad Steve Holcombe gjorde idag. Specialprovet mätte dryga två och en halv minut – för alla utom Holcombe. Han var nere på 2.25 två gånger. Och det vann han tävlingen på. 

Det var en fröjd att se Betas Steve Holcombe bara flyta igenom det vackert belägna extremprovet och fullständigt krossa motståndet både på första och sista varvet. Sju och en halv sekund snabbare än nästa bästa GP–föraren på morgonen och över åtta före nummer två på eftermiddagen. Under mellanvarvet gjorde Holcombe en miss, hans egentligen enda för dagen, men vann provet gjorde han ändå.

 

Starten på extremprovet i Grevena.

 

– Det flöt bara på perfekt och jag lyckades köra provet precis som jag hade tänkt. Annars tror jag inte att jag direkt gjorde något annorlunda jämfört med de andra, sa britten till Race efteråt.

Landsmannen Nathan Watson, KTM, var närmast bakom och snabbast av samtliga i klassen på alla tre crossproven samt två gånger på enduron. Men det räckte alltså inte efter Holcombes monsterkörning på extremen.

 

Nathan Watson var omkull på sista crossprovet men lyckades vara snabbast ändå.

 

Britterna var i en klass för sig idag, trean Loic Larrieu, Yamaha, var halvminuten bakom. Holcombe gjorde ett ryck i sammandraget och är nu 26 poäng före Larrieu. Trea totalt är Christophe Nambotin, KTM, ytterligare nio poäng bakom. Fransmannen slutade femma idag, med italienska Beta–föraren Alex Salvini framför sig.

I Enduro2 var den unge spanjoren Josep Garcia snabbast på samtliga specialprov under det första varvet och skaffade sig där en lucka han sedan aldrig släppte. Honda–föraren Davide Guarneri gjorde ett fint andra varv och tog sig upp som tvåa, men italienaren tappade britten Jamie McCanney, Yamaha, på det avslutande och fick nöja sig med tredjeplatsen – Guarneris första pallplats i Enduro2.

 

Josep Garcia fortsätter imponera stort under sitt första år som seniorförare.

 

Garcia vann med 20 sekunder före McCanney och har nu 15 poäng ner till densamma i sammandraget. TM’s finne Eero Remes tappade ytterligare mark när han bara mäktade med en femteplats. Men då ska man veta att han bara var åtta efter två av tre varv. Som fyra såg vi Husqvarnas österrikare Pascal Rauchenecker, som också är fyra totalt.