Vi fick två nya svenska europamästare när årets näst sista EM–dag avgjordes i Heinola. Och både verkade just efteråt mer lättade än lyckliga, när de nu kan åka ut på morgonens crossheat utan någon som helst press. Stort grattis säger vi till Hanna Berzelius och Max Ahlin.

Ja, det gick vägen för båda våra guldjagande svenska enduroförare när den andra dagen av EM–finalen i Heinola avgjordes. Max Ahlin, som vunnit samtliga sju tävlingsdagar i Junior U21, behövde bara bli tvåa för att skaffa sig ett ointagligt försprång inför morgondagens crossheat. Och tur var det kanske, för Albin Norrbin var svårstoppad idag.

Hemmaföraren Roni Kytönen säkrade EM–totalen.

Norrbin var tvåa bakom hemmaföraren Pyry Juupaluoma på det första provet men tog över ledningen på det andra och drygade ut när han vann prov på prov i klassen. Norrbin var till och med i totalledning ett tag och fightades med de allra bästa ända in i mål. Till slut fick han ändå ge sig för Roni Kytönen, som säkrade EM-totalen och Junior E1–klassen, samt Jed Etcheles, men totaltrea var ändå Norrbins hittills bästa resultat i EM–serien.

Albin Norrbin är klar silvermedaljör bakom Ahlin.

Klassen vann han till slut med över minuten men som klar tvåa, trots en trasig stötdämpare mot slutet, körde Max Ahlin in. Därmed har Falköpingsföraren 20 poängs försprång inför i morgon och även om Norrbin, som också säkrade sin silvermedalj, skulle nå ikapp poängmässigt så är Ahlin före tack vare fler segrar.

– Jag är väldigt stolt och glad, men framförallt känns som det en lättnad att ha det klart inför morgondagen. Nu ska det bli kul att köra crossheat, sa den nykorade europamästaren, som också blev totalsexa, efteråt.

Hanna Berzelius hade 14 poängs försprång inför lördagens tävling och behövde ha 20 för att slippa tänka på crossheatet i morgon. En seger skulle ge åtminstone 17 men för att säkra behövde hon alltså ha ytterligare förare mellan sig och brittiskan Nieve Holmes.

Efter två raka silvermedaljer är Hanna Berzelius nu europamästare i enduro.

Och Berzelius fick hjälp. Precis som i går tog hon en övertygande seger med bred marginal och precis som igår hade hon en svenskduo i form av systrarna Reimander närmast bakom sig. Hanna vann, dryga minuten före Martina och med Emilia som trea.

– Det känns väldigt bra. Känns som att det var på tiden. Jag har kört EM i fem år nu och har två silver sedan tidigare. Det var dags nu. Och sjukt mycket skönare att kunna ha det klart idag, slippa oroa mig för crossen i morgon, sa Berzelius om sitt EM–guld. 

Martina Reimander kör för en bronsmedalj i morgon.

Martina Reimanders andraplats gjorde att hon tog sig upp på 93 poäng, därmed är hon nio poäng före Audrey Rossat i fighten om bronsmedaljen. Emilia hittas nu bara en ynka poäng bakom Rossat, på femteplats, och har lika poäng som sexan Rosie Rowett,

Svenskfight om silver och brons är det i Junior E2/3, där Noa Largén idag körde in som tvåa och samtidigt var tredje bästa svensk bakom Norrbin och Ahlin, på en sjundeplats. Largén fightades precis som igår med Oskar Ljungström men efter att ha legat med som totalsexa och totalvunnit en sträcka kraschade Falköpingsföraren på dagens sjätte sträcka och tappade nästan minuten. Mörbultad och med svåra smärtor i axeln kunde han ta sig igenom det sista varvet och lyckades rädda en sjätteplats i klassen.

Oskar Ljungström kämpade mot smärtorna men tog sig igenom dagen och kör för ett silver i morgon.

Med sin andraplats kunde Largén hämta in sju poäng och är nu fem bakom inför morgondagens crossheat. För att Ljungström ska ta medalj räcker det att han rullar igenom morgondagen, men ska det bli silver får han alltså inte vara alltför många placeringar bakom Largén. I så fall kniper Norrahammar–föraren den pengen och Ljungström får nöja sig med brons. Jed Etcheles vann återigen klassen för dagen och säkrade därmed EM–guldet.

Noa Largén levererade på nytt ett fint resultat och blev totalsjua.

I Junior E1 säkrade Marcus Göthenberg ett EM–brons, trots en tung dag där han bara blev femma i klassen. Säkrade svenska medaljer har vi också i Över 250 4–takt, där Kevin Olsen med en sjätteplats står på 105 och där Mattias Ojanperä med en tredje hittas på 96. Avståndet bak är över 20 poäng, vilket betyder att båda svenskarna kommer åka från Finland med varsin prispeng.

Marcus Göthenberg körde hem en bronsmedalj i Junior E1.

Ojanperä låg tvåa i klassen och på en 13:e plats totalt inför det sista provet, men kraschade där och föll alltså till trea i klassen och en 17:e plats i totalen. Det gjorde honom ändå till fjärde snabbaste svensk för dagen.

Femte bäst av de blågula var Robert Friberg som 21:a, vilket på nytt räckte till att bli tvåa i 250 4–takt. Som trea där såg vi Alexander Gunnerheim, som knappade in ytterligare på förarna framför i fighten om bronsmedaljen. Tio fattas dock fortfarande och det blir nog svårt för Gunnerhaim att köra in med tanke på att bara åtta förare kör klassen.

Mattias Ojanperä gjorde en av sina bättre EM–tävlingar men kraschade på sista sträckan.

Övriga svenskar? Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom blev sjua respektive nia i Dam–klassen. Christer Andersson blev tia i Senior. Linus Forskil och Emil Gustavsson åtta och nia i Över 250 4-takt. Pontus Westling åtta i Över 250 2–takt. Wiktor Ahlquist 14:e i Junior U21. Lukas Largén, Emil Johansson, Arvid Karlsson och Martin Grönslätt slutade åtta, tia, elva och femtonde i Junior E2/3. Edvin Hamnäs fin fyra i Junior E1 och i samma klass Anton Rosendal på en sjunde plats. Robin Wiss och Felix Gunnerheim blev sjua och åtta i 250 4-takt. Och avslutningsvis Alexander Dahlén och Måns Dalén som slutade sexa och åtta i 250 2–takt. 

Alexander Dahlén blev 29:a totalt och sexa i 250 2-takt.