Årets första EM–dag blev en blöt historia. En lerig historia. Och en kall historia. Regnet vräkte stundtals ner över portugisiska Gois och däremellan bjöds vi också på en del hagelskurar. Men faktiskt ett par minuter sol också. Vädret var spännande, minst sagt. Spännande var också fighten om att bli bästa svensk – där Max Ahlin överraskande var först länge. Och även om han till slut fick ge sig för Albin Elowson så var 17–årige Ahlin dagens största utropstecken. 

Ja, 125–körande Max Ahlin var länge bästa svensk när EM–säsongen inleddes i Portugal. Visserligen hade nog Junior U21–klassen något fördel av att gå ut först, men Ahlin körde fantastiskt under hela tävlingen och visade att han höjt sig både en och två nivåer. Han ledde klassen från start till mål och var dessutom med och fightades i toppen av totalen.

Trea efter det första varvet, trea efter det andra och trea med bara två specialprov kvar, innan han tappade Albin Elowson förbi sig för att sluta på fjärde plats.

– Jag visste att jag ledde klassen men inte att jag var så långt framme i totalen. Det hade jag aldrig trott. Det känns helt sjukt, sa en mycket förvånad Ahlin efteråt.

Albin Norrbin


Men det var inte bara Ahlin av de svenska 125–förarna som imponerade. Också Albin Norrbin imponerade stort när han slutade tvåa bakom Ahlin i klassen. Och som totalnia. En fantastisk insats i vad som är hans blott andra start utomlands.

Elowson blev som sagt bästa svensk, som totaltrea. Han fick ge sig för tjecken Krystof Kouble, som totalvann, och finske Eemil Pohjola. Pohjola körde dessutom i samma klass som Elowson, Över 250 4-takt, vilket betydde att svensken där fick nöja sig med en andraplats.

– Det var tufft. Med regnet som blev så var det i princip bara ett spår, eftersom det var så tight bandat, sa Elowson.

Albin Elowson.


Micke Persson slutade trea i samma klass efter att ha haft en sekundfight med Elowson fram till de sista två proven, där han dock var omkull flertalet gånger och tappade mycket tid. Han lyckades rädda tredjeplatsen i klassen men tappade till åtta i totalen.

I samma klass tvingades Oliver Nelson bryta efter att ha vurpat och klämt knäet mellan hojen och en sten. Nelson inledde bäst av svenskarna bakom Ahlin, var totalfyra, men tappade på det andra varvet och försvann alltså på det tredje.

Som tredje bästa svensk efter Elowson och Ahlin, men före Persson och Norrbin, körde Oskar Ljungström in på en total sjätteplats. I klassen, Junior E2/3, blev han tvåa bakom totalsegraren Kouble. Noa Largén blev fyra i samma klass och plockade poäng totalt han också, som tolva.

En placering bättre, på en elfte plats, hittade vi John Salomonsson, som dessutom blev tvåa i Junior E1 bakom Roni Kytönen, Finland. Svenskt också på tredje plats där genom Marcus Göthenberg, som i totalen slutade just utanför poängplats på en 16:e plats.

Oskar Ljungström.


Damerna hade det tufft på dagens första transport, när det blev allt för sönderkört i en backe. Tävlingsorganisationen drog sedan om banan, men då var skadan redan skett och de allra flesta drog på sig tidsprick. Några officiella resultat har inte kommit ännu och prickarna syns inte i liveresultaten, men om vi bara räknar sträcktider så hittar vi dubbelt svenskt i topp – Hanna Berzelius som etta och Martina Reimander som tvåa.

Vi kan dessutom notera ytterligare en svensk pallplats i 250 4-takt, där Alexander Gunnerheim körde in på en andra plats. Övriga svenskar? Ja, Olle Elm i Senior, Lukas Largén, Martin Grönslett och Tobias Carlsson i Junior E2/3 och Emelie Borg Nilsson i Dam tvingades bryta. Alexander Dahlén blev sexa i 250 2-takt, Pontus Westling sjua i Över 250 2-takt, Robin Wiss femma och Felix Gunnerheim sexa i 250 4-takt, Kevin Olsen fyra och Mattias Ojanperä åtta i Över 250 4-takt, Axel Andersson 17:e och Wiktor Ahlquist 18:e i Junior U21, Emilia Reimander fyra i Dam och Kim Gustavsson sexa i Senior.

Hanna Berzelius.