Väntan har varit lång men till helgen är det äntligen dags – årets första deltävling av Knobby Swedish Enduro Championship. Där Östhammars MK bjuder på ett helt nytt upplägg, när man kör SM för sjunde året i rad. 

Ja, det mesta är nytt när Östhammars MK bjuder in till årets SM–premiär i enduro, på lördag. I sex år har klubben kört SM på Lunda Flygfält, men nu är depån flyttad till centrala Östhammar och kommer vara belägen vid Frösåkershallen.

– Varvet består sedan av fyra specialprov som inte många av de startande någonsin åkt. Där emellan bjuds det på transport, både på väg och i terräng, med en hel del teknisk åkning, skriver SM–samordnare Marcus Frändén i ett pressmeddelande och berättar mer om specialproven:
– SP1 är ett crossprov med gräs och kortare del på crossbana, åktid cirka nio minuter. SP2 är ett skogsenduroprov med kortare gräsdel och här är åktiden cirka elva minuter. SP3 är ett prov bestående av svenskenduro, med både berg och sand, och är varvets längsta prov med en åktid på cirka tretton minuter. Varvets sista prov är av liknande karaktär som SP3 och med en åktid på cirka tolv minuter. 

Varvet tar totalt cirka 2,5 timmar, inklusive transporter och servicetid. SM– och JSM–klasserna kör tre varv, Dam och VRM kör två varv plus två specialprov och Bredd–klassen två hela varv. Startlista hittar ni här och på endurosm.se finns också länk till såväl liveresultat som webbradio under tävlingsdagen.

Som vanligt är det med tävlingsledare Jan Nyström i spetsen som Östhammar arrangerar ännu ett SM. Och efter att ha kört tävlingen på Lunda Flygfält som Lundapokalen har klubben med årets SM skapat en helt ny tävling – Lill-Mästers Minne. Namnet är en hyllning till Gunnar Olsson, som gick bort tidigare i år.

– Gunnar har varit med i Östhammars MK sedan klubben bildades 1950, han var inte med att bilda klubben men har varit med och tävlat för klubben på trampcykel. motorcykel och även i bil. Gunnar har varit funktionär i många år, han har varit klubbens materialförvaltare, ordnat med skyltar pilar och info-tavlor och skött det med högsta klass. Ordning och reda till 100 procent, skriver Jan Nyström i ett pressmeddelande.  
– Därför har vi valt att döpa tävlingen till Lill-Mästers Minne, ett vandringspris i enduro är skapat och för att erhålla det krävs tre intäckningar.

Tävlingen inleds klockan 09.00 på lördag, då de första tre förarna rullar ner från startrampen.