Nu är han tillbaka i matchen på riktigt allvar. Efter segern i Stångebroslaget för två veckor sedan vann Albin Elowson idag den första VM–dagen i Portugal. Men det var knappt. Mikael Persson ledde inför det sista specialprovet men tappade försprånget till sin landsman. 

Micke Persson inledde Portugals GP med en seger på gårdagens supertest – och fortsatte dagen lika strålande med att vara snabbast i Junior–klassen på det första, långa, crossprovet. Ett prov som mätte nästan milen.

Persson var sedan tvåa på extremen, bara knappa två minuter lång, men tappade på enduron – också den lång, precis som crossen med en körtid på över elva minuter. Bradley Freeman var snabbast och övertog ledningen från Persson samtidigt som Elowson gick upp som tvåa.

 

Micke Persson inledde helgen med att återigen vara snabbast på supertestet. Foto: Future7Media

 

På det andra varvet var Elowson snabbast på crossen och gick upp i ledningen, en ledning han dock bara fick behålla till extremen där svensken gjorde ett misstag samtidigt som Persson var snabbast. På avslutande enduron var svenskarna etta och tvåa – Elowson snabbast och med ett varv kvar att köra hade han en knapp sekunds ledning.

Persson inledde det avslutande varvet med att för andra gången vara snabbast på crossen och drygade sedan ut sin ledning när han också vann extremen. Inför sista specialprovet hade han dryga sex sekunder ner till Elowson. Men Husqvarna–föraren tog i för kung och fosterland, vann provet och var 14 sekunder före Persson.

Micke kunde i alla fall behålla andraplatsen och tog därmed in två poäng på VM–ledande Davide Soreca, Honda, och dessutom fyra på VM–tvåan Freeman, Beta, – som han nu är förbi.

 

Trots utebliven seger knappade Persson in i jakten på JVM–guldet. Foto: Future7Media

 

I EnduroGP–klassen svarade brittiska KTM–föraren Nathan Watson för en av säsongens allra mest imponerande körningar när han vann med nästan en och en halv minut före Matthew Phillips, Sherco, och Steve Holcombe, Beta. Watson var snabbast på sju av dagens nio specialprov.

I Enduro2 knappade Jamie McCanney, Yamaha, in på VM–ledaren Josep Garcia när han tog andra raka segern. Garcia, KTM, slutade tvåa med Davide Guarneri, Honda, på tredje plats.

En tredje svensk fanns på plats i Portugal också – Emil Jonsson körde Youth Cup 125 cc för Yamaha Johansson och slutade på en fin femteplats. Andrea Verona vann igen och satte en tid som hade räckt till femte plats i Junior.