Albin Elowson svarade för en av karriärens troligen allra bästa tävlingar, när den fjärde rundan av Swedish Enduro Championship kördes hos Östhammars MK på Lunda Flygfält. Elowson var till slut minuten före den regerande mästaren Joakim Ljunggren, och hela fyra och en halv före trean Jesper Börjesson. 

För fjärde året i följd körde Östhammars MK sin klassiska Lundapokalen som en deltävling i Knobby Swedish Enduro Championship. Men efter tre år med snarlik bana var det till 2016 års upplaga en del nytt som väntade förarna.

En tidigare transport hade blivit extremprov och ett nytt crossprov, över gräsgärde och crossbana, var draget öster om flygfältet. De två enduroproven gick dock att känna igen. De fyra proven på varje varv kördes sammanlagt fyra gånger, vilket gjorde dagen lång och tuff.

 

Joakim Ljunggren.
Joakim Ljunggren.

 

Joakim Ljunggren och Albin Elowson fick tidigt ett övertag på det övriga fältet och redan efter tre körda prov hade de skaffade sig en 40 sekunder stor lucka ner. Ljunggren ledde då med tio sekunder, men på det första varvet fjärde prov – det längsta enduroprovet med körtid på nästan tio minuter, hämtade Elowson in försprånget och gick förbi.

– Jag hade gått det noga under fredagen och även varit ute och kollat på det på morgonen innan start, berättade Elowson efteråt.

Och efter den där urladdningen från Värsås–killen kunde inte ens den flerfaldige svenska mästaren, och svensk enduros gigant det senaste decenniet, hänga med. Elowson var snabbare på sju av de åtta specialprov som följde under varv två och tre, och fortsatte bara dryga ut avståndet också under det fjärde varvet.

Seger med minuten
Marginalen ner till Ljunggren hann passera minuten innan den tävlingsdagen var över.

– Jag malde ner honom, sa Elowson efteråt.

 

Pallen i SM2.
Pallen i SM2.

 

Med segern utjämnade 21–åringen såväl tabellen i Knobby Swedish Enduro Cup som SM2. Och nu väntar hemmabana för Elowson, när den femte rundan körs redan på lördag hos FMCK Skövde.

– Det ska bli riktigt roligt. På Kråkeberget har jag varit sen jag började köra motorcykel. Hörde att Ljunggren hade varit där och tränat i veckan, myste Elowson.

Med största sannolikhet kommer i alla fall allt att avgöras i den sista rundan, hos SMK Söderhamn. Skulle de båda hamna på samma poäng efter den avgör i första hand antal segrar, sedan antal andraplatser, och så vidare. Skulle det vara lika också då faller avgörandet på vem som har den bästa placeringen i den sista deltävlingen.

 

Jesper Börjesson.
Jesper Börjesson.

Börjesson tillbaka
Övriga förare var som sagt långt efter i Östhammar. Men det hindrade inte såväl Jesper Börjesson som Adam Andersson att svara för sina främsta SM–insatser placeringsmässigt i karriären. Börjesson var tillbaka där han lämnade med skadan i Vimmerby, blev totaltrea och vann samtidigt JSM2. Totalledaren där, Adam Andersson som näst intill hade hemmabana, slutade totalfyra.

SM1 vanns av totalfemman, Niklas Persson. Erik Ljungberg blev tvåa i klassen, men var minuten efter. Robert Kvarnström, som var med i toppen inför Östhammar, tvingades kliva av tidigt på grund av sin handskada och missar resten av SM–säsongen.

 

Pallen i SM1.
Pallen i SM1.

 

Det gör också Pontus Högberg, som visserligen tog sig i mål efter krasch på tredje varvet, blev fyra i SM2 och tia totalt, men som efteråt tvingades konstatera en fraktur på ett ben i handen.

Andreas Linusson körde och gjorde det bra, trots den spricka i stortån han ådrog sig för bara två veckor sedan. Linusson kunde inte mäta sig i totalen, blev sjua, men tog en överlägsen seger i E3. Sin fjärde raka för året.

 

Andreas Linusson.
Andreas Linusson.

Berzelius drar ifrån
I SM1 var Joakim Grelsson starkast till slut, vann knappa 20 sekunder före Pontus Skoog, som i sin tur bara var knappa sekunden före Anton Sandstedt. Kul med pallplats för Sandstedt, som haft en tung period med skador och sjukdomar bakom sig.

Hanna Berzelius tog årets tredje seger i SM Dam, när hon vann närmast före största konkurrenterna Amanda Elvin och Emmily Smalsjö. Berzelius tredje raka seger i Östhammar faktiskt. Linköpingstjejen har nu åtta poäng ner till Elvin och ytterligare elva till Smalsjö.

 

Hanna Berzelius.
Hanna Berzelius.

 

I Riksmästerskapet för veteraner tog Hannas klubb– och teamkompis Linus Broaar hem segern, utjämnade därmed ställning i VRM1 och hittas nu på samma poäng som tvåan i Östhammar – Krister Thorell. Hemmaföraren Patrik Andersson var tillbaka på pallen som trea.

I VRM2 fortsätter Christer Jansson vinna med bred marginal och har nu en ledning på tjugo poäng ner till Olof Adielsson, tvåa i Östhammar.

Fotnot: Fullständiga resultat hittas på endurosm.se. Mer om tävlingen, och en längre intervju med Albin Elowson, finns i Race Magazine Nummer 10. 

 

Adam Andersson-
Adam Andersson.

 

Leo Vegas/Husqvarna vann temamästerskapet.
Leo Vegas/Husqvarna vann temamästerskapet.

 

Pallen i VRM1.
Pallen i VRM1.

 

Pontus Högberg.
Pontus Högberg.

 

Pontus Skoog.
Pontus Skoog.