Totalt 186 förare kommer till start i den 87:e Novemberkåsan. Eksjö står för första gången i modern historia som skådeplats för den kanske tuffaste av endurotävlingar, när den tredje intäckningen i den 14:e vandringskåsan ska fyllas i.

Jocke Ljunggren är självklar favorit när den 87:e Novemberkåsan ska avgöras.
Jocke Ljunggren är självklar favorit när den 87:e Novemberkåsan ska avgöras.

Gunnar Enderlein körde i Stockholm 1915 hem den allra första segern i den numer allra mest klassiska motorcykeltävlingen i Sverige – Novemberkåsan. 1922 tog sedan Erik Westerberg, efter tre raka segrar 20–22, hem det första vandringspriset och sedan dess har 13 Kåsor fått åka med hem till som varit först till tre segrar efter varje ny.

Gunnar Kalén tog nummer två och tre på 20- och början på 30-talet och Edvin Sagström den fjärde efter tre raka 1936. Den femte är den som varit utan ägare längst, mycket på grund av tävlingens uppehåll under kriget naturligtvis. Från att Folke Larsson vann 1937 dröjde det ända till 1959 innan Gunnar Johansson kunde ta med den hem, efter att han tidigare vunnit tävlingen -55 och -56.

Sen gick det snabbare med den sjätte när Rolf Tibblin tog tre raka -60 till -62. Tibblin vann sedan också -63 och -64 men lyckades aldrig ta en till tredje seger vilket gjorde att det dröjde till 1974 innan Hasse Hansson, med segrar 1968 och 1970, kunde ta hem den sjunde.

Hansson vann sen, likt Tibblin, de två kommande åren men lyckades inte heller han med en sjätte triumf vilket gjorde att den åttonde Kåsan 1985 hamnade hos svärsonen Sven-Eric ”Jösse” Jönsson. Jönsson vann sedan ytterligare tre Kåsor och kunde i Örebro 1991 ta hem sin andra vandringskåsa.

Kent Karlsson tog sedan tre segrar på fyra år och tionde Kåsan hann därför bara med fyra namn innan Karlsson tog hem den -95. Den elfte blev inte heller den långvarig, Joakim Hedendahl har nämligen bara ytterligare två namn utöver sitt eget på den som han 2000 kunde åka hem med från Gävle.

Anders Eriksson tog sedan två inskrifter i den tolfte men det blev Mats Nilsson som hann först när han tog tre raka segrar 2004–2006. 2007 vann sedan Joakim Ljunggren sin första Novemberkåsa och redan 2010 kunde han bärga det 13:e vandringspriset.

På den 14:e står det nu Jonas Bengtsson och Joakim Ljunggren och det är på den ett nytt namn nu ska tryckas dit. Oddsen för att det återigen blir Joakim Ljunggrens, att han därmed tar sin femte seger i klassikern och är ett steg närmare att bli den tredje i historien att ta hem två vandringskåsor, får inte anses vara för högt.

Men utmanare finns. Calle Bjerkert kommer förhoppningsvis betydligt bättre förberedd än förra året, då njursten och sjukhusvistelse inför ändå gav honom en femteplats, och kommer naturligtvis stärkas oerhört av det hemmastöd han kommer att få. Bjerkert har själv betonat hur mycket det betydde för honom på hans andra hemmaplan, i Vimmerby, där han vann 2008.

Också förra årets trea Jonas Karlsson kommer stärkt av sitt fina race på Gotland, där han var tvåa, och kommer utmana om segern.

Anders Eriksson är nybliven tvåbarnspappa och gör en intressant start på en tvåtaktsmaskin från Sherco. Det blir första gången sedan 1992 som Eriksson kör tvåtakt i Kåsan och med sin rutin och lite nytändning på den nya cykeln kan det säkert bära en bit.

Även Karlskogaduon Niklas Persson och Johan Edlund bör vara med där framme om de får allt att stämma. Persson var bästa junior förr året med en sjätteplats och gör nu sin tredje Kåsastart. Edlund har laddat för det sen han tvingades vila på grund av ett båtbensbrott och visade på Gotland att han är på väg tillbaka mot gammal god form.

Bland juniorerna finns det en hel hög som kommer att utmana om segern och säkert också vara med och slåss med elitförarna. Albin Elowson, Jesper Börjesson, Anton Sandstedt, Tommy Sjöström och Emil Gustafsson har alla haft bra år som de naturligtvis vill avsluta på topp.

Hålltider, Novemberkåsan 2013:

Fredag, 18.00: Invigning, Stpra Torget Eksjö.
Lördag, 09.00: Första start dagsetapp.
Lördag, 10.32, Sista start, dagsetapp.
Lördag, 13.38: Målgång, idealtid, första förare, dagsetapp..
Lördag, 16.10: Respit sista förare, dagsetapp. (Respittid dag, 1 timme.)
Lördag, 17.00: Första start, nattetapp.
Lördag, 18.21: Sista start, nattetapp.
Söndag, 00.30: Målgång, idealtid, första förare, nattetapp.
Söndag, 03.51: Respit sista förare, nattetapp. (Respittid natt, 2 timmar)
Söndag, 10.00: Prisutdelning, Olsbergs Arena.

Källa, historik: tibromk-enduro.nu