Johan Edlund var besviken efter sin femteplats på SuperEnduro–SM. Då bestämde han sig för att det bara vara segern som gällde i Stångebroslaget ett par dagar senare. Men det blev en stundtals hård fight mot Jonas Karlsson för Edlund, som ändå till slut kunde stå som segrare och bli den tionde segraren genom tiderna i den 20:e upplagan av Slaget.

Johan Edlund ledde i princip från start till mål när han tog hem totalsegern i 2013 års upplaga av Stångebroslaget.
Johan Edlund ledde i princip från start till mål när han tog hem totalsegern i 2013 års upplaga av Stångebroslaget.

Han kom till Prästtomta med en enda målsättning – att vinna totalt. Och Johan Edlunds taktik att öppna stenhårt och skaffa sig en lucka redan från start lyckades fullt ut. Tur var väl det. För när Edlund hade gått ut på det tredje varvet och hade över minuten ner till jagande Jonas Karlsson kraschade han rejält uppe på en berghäll och slog i handleden.

Karlsson började knappa in och var bara knappa 10 sekunder bakom i mitten på det fjärde varvet. Men närmare än så kom inte Göta MS–föraren. När förarna gick in för varvningen en sista gång började Karlsson känna sig trött, samtidigt som Edlund gav sig den på att förtränga smärtan och ösa på mot en seger. Och det lyckades. Husabergsföraren var till slut återigen nästan minuten före i mål och kunde därmed titulera sig som den tionde totalvinnaren i Stångebroslagets nu 20 åriga historia.

Karlsson behöll andraplatsen när han under det sista varvet fick koncentrera sig på att hålla Vimmerby MS veteran Calle Bjerkert, segrare i E1–klassen, bakom sig. Bakom Bjerkert tog Martin Sundin fjärdeplatsen medan segraren i Junior E1, Albin Elowson, slutade femma. I Junior E2 segrade Elowsons Husabergskollega Jesper Börjesson.

I damklassen var det en hård fight mellan Jessica Jönsson och crosstjejen Sandra Adriansson. Adriansson ledde med två varv körda men kunde inte hänga på i skogen när Jönsson kom i fatt och förbi. Fighten om tredjeplatsen blev ännu hårdare och avgjordes inte förrän i sista backen upp mot mål, när norskan Katrine Rye–Holmboe spurtade förbi förra årets segrarinna Sanna Bergman.

I Race nummer 11, som når prenumeranter den 8 augusti kan ni läsa mer om alla klasser och alla segrare i Stångebroslaget.