Jesper Börjesson tog sin första pallplats i VM och totalvann tävlingen. Magnus Thor blev tvåa och knep bronsmedaljen totalt. Och trots att Andreas Linusson hade en strulig kväll lyckades han köra in tillräckligt med poäng för att ta ett VM-silver. 

Andreas Linusson slutade tvåa i juniorklassen och fick med sig en silvermedalj hem till Sverige.
Andreas Linusson slutade tvåa i juniorklassen och fick med sig en silvermedalj hem till Sverige. Foto: Jonty Edmunds

Giacomo Redondi hade redan säkrat guldmedaljen i superenduro-VM:s juniorklass när den avslutande deltävlingen i franska Tours drog igång. Därmed tog italienaren också plats i Prestige-klassen och lät juniorerna själva göra upp om medaljerna bakom honom. Och där blev det med blågula ögon sett en rejält spännande uppgörelse. Både Andreas Linusson och Magnus Thor låg nämligen i slagläge för att ta en pallplats totalt.

Svenskarnas chanser försämrades inte heller när britten Jamie McCanney, ungdomsvärldsmästaren som var tvåa efter Redondi inför Tours, tvingades ställa in sitt deltagande efter en krasch på träningen.

Men trots att det var Linusson och Thor som hade mest att köra för så var det en annan svensk som imponerade allra mest. Jesper Börjesson tog nämligen hem det första finalheatet efter att först ha varit snabbast på tidsträningen och sen fyra i kvalificeringsheatet. Thor i sin tur körde upp sig fint under hela racet, plockade placering för placering och kunde till slut bli tvåa bakom Börjesson.

Jesper Börjesson vann tävlingen i Tours, före Magnus Thor till vänster. Thor tog också hem bronsmedaljen i serien.
Jesper Börjesson vann tävlingen i Tours, före Magnus Thor till vänster. Thor tog också hem bronsmedaljen i serien. Foto: Husqvarna Motorcycles

Linusson hade det tyngre efter att ha tagit hem kvalificeringsheatet och fick ett strulig första finalheat. Men hans niondeplats innebar ändå sju poäng till totalen och därmed passerade han McCanney och gick upp på silverplats.

Inför det andra heatat hade Magnus Thor tio poäng upp till britten, vilket betydde att han var tvungen att bli femma eller bättre för att ta sig upp på en bronsplats. Och det lyckades Thor med precis, en fjärdeplats betydde att han slutade på 104 inkörda poäng, tre bättre en McCanney, och VM-bronset var i hamn. Andreas Linusson förbättrade sin placering från det första heatet och blev femma, slutade på 113 poäng och tog silvret.

Jesper Börjesson följde svenskarna där efter i heatet, och med en sjätteplats kunde Börjesson också ta hem deltävlingen. På samma poäng som Thor men som segrare i och med att han tagit hem ett finalheat. Börjesson första pallplacering i en VM–deltävling betydde att han också tog en total sjätteplats i serien.

I seniorklassen, Prestige, kunde Taddy Blazusiak relativt enkelt säkra sin femte raka titel, när han vann det första heatet, blev tvåa i det andra och även vann det tredje och sista. Blazusiak vann tävlingen fyra poäng före britten Jonny Walker och serien hela 64 före David Knight och 79 före Walker på bronsplats.

Joakim Ljunggren gjorde sin poängmässigt sämsta instats i serien när han blev sjua. I totalsammanställningen kunde han i alla fall hålla undan för Daniel Gibert bakom och därmed slutade svensken femma. Även Oskar Häll fanns med i Tours och körde in sammanlagt fyra poäng.