EM-serien inleddes med stora svenska framgångar på sina håll. Mest imponerade Oliver Nelson i U20-klassen och Emelie Karlsson i damklassen. Båda vann sina klasser under både lördagen och söndagen. Även Jessica Jönsson tog en pallplats när hon var trea på söndagen. 

Emelie Karlsson under inskrivning på de australiska off road mästerskapen. I helgen var hon fullständigt överlägsen när EM drog i gång.
Emelie Karlsson under inskrivning på de australiska off road mästerskapen. I helgen var hon fullständigt överlägsen när EM drog i gång.

Oliver Nelson var tvåa i U20-klassen totalt förra året och inför årets EM-start, i Bussi sul Tirino, några mil väster om Pescara i Italien, gav han klart besked om att det bara var segern som gällde.

Och nog började det bra allt, för Askersundskillen. Han var bara snabbast på två av de fem proven under lördagen, men heller aldrig sämre än sexa. Det gjorde att han kunde ta segern på den relativt korta banan, med tio sekunder ner till tvåan, italienaren med det typiskt italienska namnet Nicolas Pellegrinelli.

På söndagen sedan körde Nelson helt enkelt över motståndet. Snabbast på samtliga prov och även om segermarginalen ändå bara blev 15 sekunder så var det aldrig något snack. Husabergsföraren har fått en perfekt start på EM och får anses vara favorit till guldet numer.

I damklassen imponerade australienbon Emelie Karlsson stort. Karlsson var väl egentligen mest hemma för det att hon behöver tävlingar i Europa för att få chansen att komma med på Sixdays. Men visade när hon ändå var i gång att hon inte bara kan bemästra motståndet i Australien Off Road Championship.

Snabbast på fyra av fem prov hade hon hela 50 sekunder ner till tvåan, slovakiskan Zuzana Gaherova, vid målgång på lördagen. Och på söndagen var hon snabbast på samtliga och vann med nästan två minuter. Fullständigt överlägsen alltså.

GasGas Jessica Jönsson följde upp en fjärdeplats på lördagen med att få kliva upp på pallen på söndagen när hon blev trea.

I övrigt var det blandade resultat för svenskarna. Nämnas bör i alla fall Emelies bror, Jonas Karlsson, som är sjua i E2 Senior totalt efter första helgen, och Henrik Lindholm, sexa totalt efter två sjätteplatser, i E3.

I juniorklasserna tog Kevin Olsen en sjätte och en sjunde plats i E1 och är sexa totalt. I E2/3 är Tommi Sjöström på en fin fjärdeplats totalt efter två körda race, med en femteplats från lördagen och en fjärdeplats och bara fem sekunder upp till pallen på söndagen.

Nästa omgång av EM körs i franska Bar sur Seine, den 8–9 juni.

I Race nummer 6, som når prenumeranter i nästa vecka, kommer du kunna läsa mer om EM–starten samt kommentarer från svenskarna.