99 år efter att den allra första Novemberkåsan avgjordes ska vi i morgon köra den 88:e. Och frågorna hopar sig; Ska Husqvarnas Pierre–Alexandre Renet bli den andra utländska förare efter Mika Ahola att lyckas vinna den svenska klassikern? Eller ska teamkollegan Joakim Ljunggren ta sin sjätte seger, därmed ta hem sin andra Kåsa och dessutom tangera rekordet för antal vunna? Och vad har hemmasonen Calle Bjerkert, också på Husqvarna, att sätta emot?

Världens just nu bästa enduroförare är för tredje gången i år på plats i Sverige för att tävla. Efter att ha totalvunnit VM–tävlingen i Enköping både lördag och söndag tog han bara för en knapp månad sedan hem sin fjärde seger i Gotland Grand National.

Den här gången ska Pierre–Alexandre ”Pela” Renet försöka göra det som bara en utländsk förare lyckats med på 99 år. Nämligen att vinna en av Sveriges mest klassiska idrottsevenemang alla kategorier, Novemberkåsan.

Efter att ha varit ute och kollat sträckorna i dagarna två gav han som vanligt ett ödmjukt intryck på den presskonferens som hölls på Hotell Björkbacken under fredagseftermiddagen, ledd av Husqvarna Scandinavias Niklas Eilegård.

– Om du är dålig på att simma antar jag att du kan drunkna där ute, skrattade han.

Mörkerkörning tror inte fransmannen ska bli några problem, trots att han bara fått en dryg timmes träning i svenska miljöer, då kommer det bli värre att orka hela vägen och att lyckas undvika alla surhål.

– Jag har ingen riktig plan just nu. Det kommer bli svårt att ligga på 100 procent hela tiden i och med att det är så långt, men jag ska försöka att vara snabb och ha ett bra tempo som gör att jag inte slösar någon onödig energi. Så får vi se hur det slutar, sa Pela.

 

Svenskfavorit. Pela Renet har efter återkommande besök i Sverige blivit en riktig favorit bland den svenska publiken och fick som vanligt skriva autografer.
Svenskfavorit. Pela Renet har efter återkommande besök i Sverige blivit en riktig favorit bland den svenska publiken och fick som vanligt skriva autografer.

 

Bredvid sig hade han en betydligt mer erfaren Kåsaräv. Joakim Ljunggren gick i Eksjö förra året i mål i sin tionde Novemberkåsa. Och är definitivt bland de yngsta som tagit sig in i den hedersamma Tioklubben.

Nu gör han efter tio år med Husaberg/Husqvarna sin sista tävling för teamet. Och vill förstås med den ta hem sin sjätte seger och därmed sin andra vandringskåsa.

– Jag är jättemotiverad, det är sista tävlingen för säsongen och att få avsluta med en seger här hade varit grymt kul efter en tuff säsong, sa Ljunggren och kommenterade sin Husqvarnakonkurrent:

– Det är jättekul att han är här för att ge oss en match. Han är i grym form och det kommer bli tufft. Jag kommer att försöka inleda så snabbt som möjligt utan att riskera tröttna och så får vi se hur den farten räcker. Det är ingen tvekan om att Pela är den snabbast föraren i startfältet, men han har aldrig kört en Kåsa. Jag vet vad som väntar sista nattvarvet.

Med på presskonferensen fanns också Anders Eriksson, som startat nitton Kåsor, tagit sig i mål i tolv, vunnit tre och varit på pallen i sju. 40 år fyllda måste han fortfarande nämnas i diskussionen om potentiella vinnare.

– Det här har utmålats som en tvåmansshow men jag ska försöka göra allt jag kan för att vara med där framme och fightas, sa Eriksson som vann senaste gången 2003 i Hässleholm när bara tolv av 127 startande tog sig i mål inom respiten.

 

Dark horse. Den sjufaldige världsmästaren och trefaldige Kåsavinnare Anders Eriksson får väl närmast betecknas som en som kan skrälla sig till en seger numer.
Dark horse. Den sjufaldige världsmästaren och trefaldige Kåsavinnare Anders Eriksson får väl närmast betecknas som en som kan skrälla sig till en seger numer.

 

En annan riktigt intressant start ser vi förstås i Carl–Johan Bjerkert. Hemmasonen som har en Kåsaseger på kontot – förra gången den arrangerades av Vimmerby MS 2008. Och Bjerkert hymlar inte med hur säsongen varit helt inriktad på det här.

– Jag har inte kört så många tävlingar i år. När jag hörde att VMS skulle köra Kåsan så planerade jag om en del för att helt kunna fokusera på det här. Det här betyder jättemycket för mig och jag bestämde mig så att säga för att lägga alla pengarna i en skål, sa Bjerkert och gav konkurrenterna, framförallt Pela och Ljunggren, ett tips från en som kan miljön i Vimmerby:

– Det är väldigt vackert här, mycket sten och sjö. Ta god tid på er, stanna och begrunda den, skojade han och drog ner presskonferensens största skratt.

 

Hemmafavorit. Joakim Ljunggren och Pela Renet kommer få stöttning av publiken i skogen. Men den det kommer låta allra mest kring när han far fram är nog ändå Calle Bjerkert, här bredvid teamchef Jonas Blom som också hade med sig debutanten Kjetil Gundersen till presskonferensen.
Hemmafavorit. Joakim Ljunggren och Pela Renet kommer få stöttning av publiken i skogen. Men den det kommer låta allra mest kring när han far fram är nog ändå Calle Bjerkert, här bredvid teamchef Jonas Blom som också hade med sig debutanten Kjetil Gundersen till presskonferensen.

 

Calle Bjerkert sitter förresten också, precis som Pela och Ljunggren, på en Husqvarna. Och det är mycket Husqvarna i Vimmerby nu. Med den franske världsmästaren i startfältet och det nya Husqvarna fortfarande i en uppstartsperiod knyter man återigen an till sin svenska historia när man bjudit in journalister från bland annat England, Frankrike och Italien att bevaka tävlingen.

Tillsammans med den reklam tävlingen får bara i och med att Pela Renet kommer till start kan de förhoppningsvis bidra till att Kåsans namn blir än större, och att tävlingen i framtiden kan dra än fler toppåkare från hela världen.

Totalt har Kåsan vunnits 43 gånger av förare på en Husqvarnacykel. Och oddset för att det blir en 44:e får nog anses rekordlågt.

Race tippar topp–5:

1. Joakim Ljunggren – Frågan är om han någonsin varit mer taggad än nu? Chans att bli historisk, sista tävlingen med Husaberg/Husqvarna-teamet och en hittills jämförelsevis tung säsong bakom sig. 
2. Jonas Karlsson – Har laddat för det här, även om Gotland också var ett stort mål. Den enda som kunde hänga med Ljunggren hyfsat förra året. 
3. Pela Renet – Kommer säkert att ta sig runt, men frågan är om han har erfarenheten att kunna fördela krafterna rätt? Intensivt tävlande sista perioden. 
4. Calle Bjerkert – Lär bäras fram av hemmapubliken och det kan förstås räcka långt. Kan terrängen bättre än de allra flesta. 
5. Anders Eriksson – Var femma förra året och en topp–fem placering är nog ungefär var Anders realistiskt siktar på. Ännu en pallplats hade varit en seger. 

Fotnot: Var nere i depån nyss och träffade där en förkyld Jonas Karlsson som tyvärr inte kommer till start i årets Kåsa.