279 poäng mot 268. Räknar vi bort säsongens fyra sämsta heat får vi istället 211 mot 208. Fighten om JVM–guldet i SuperEnduro mellan amerikanen Ty Tremaine och vårt svenske hopp Andreas Linusson är stenhård. Det kommer minst sagt bli spännande i franska Cahors om två veckor.

Det blev en resultatmässigt märklig tillställning i Juniorklassen när den femte rundan av SuperEnduro–VM kördes i brasilianska Belo Horizonte i helgen. Tio juniorförare kom visserligen till start men enbart två skulle få poäng med sig.

Britten Gethin Humphreys försvann redan på den fria träningen efter att ha brutit ett revben som tyvärr också punkterade lungan. Han rapporteras bli kvar på sjukhus i Brasilien åtminstone fyra dagar till.

Ytterligare en hemmaförare försvann också på vägen till den första finalen, vilket betydde att det bara var åtta på grind. Och när finalerna väl drog igång var det bara var guldfightande Ty Tremaine och Andreas Linusson som lyckades fullfölja heaten. Samtliga av de sex övriga fick inte ihop tillräckligt med varv i något av heaten för att kunna ta poäng.

 

Andreas Linusson har nu sju heatsegrar mot Ty Tremaines åtta i årets serie. Foto: Future7Media
Andreas Linusson har nu sju heatsegrar mot Ty Tremaines åtta i årets serie. Foto: Future7Media

 

Linusson tog hem det första knappt, han vann visserligen med tio sekunder men fick ett tidstillägg och det blev bara sekunden före amerikanen till slut. I nästa var Tremaine relativt överlägsen men i det tredje och sista kom Linusson tillbaka, vann och kunde därmed åka från Brasilien med sin tredje GP–seger för året. En fin revansch för senast i Mexiko, som inte alls gick som KTM–föraren hade tänkt sig.

I tabellen skiljer nu bara elva poäng mellan förarna, till Tremaines fördel, inför den sista rundan i franska Cahors. Men i realiteten är det faktiskt ännu tightare. I och med att de fyra sämsta heaten får räknas bort i Junior–klassen hamnar Tremaine på 211 och Linusson på 208 om vi gör den uträkningen idag.

Det kan fortfarande hända mycket och det är ingen tvekan om att det kommer bli en rafflande avslutning.

Webb första triumf
I Prestige–klassen kunde den amerikanske EnduroCross–mästaren Cody Webb köra hem sin första seger i ett SuperEnduro–GP när vann tre poäng före David Knight och åtta före Taddy Blazusiak. KTM–trion följdes av ytterligare en KTM–förare i Jonny Walker på fjärde plats.

Och det var faktiskt Walker som såg starkast ut inför det tredje och avgörande heatet. Han hade då vunnit SuperPole–heatet, varit tvåa bakom Webb i det första finalheatet och tagit hem det andra. Men det tredje började illa direkt för den unge britten som krokade ihop med Webb i den första kurvan och kraschade. Senare trasslade ett plastband in sig i bakhjulet och Walker blev utan poäng.

 

Cody Webb tog hem ett SuperEnduro–GP för första gången i karriären.
Cody Webb tog hem ett SuperEnduro–GP för första gången i karriären. Foto: Future 7 Media

 

Istället kunde Knight ta hem det avslutande heatet och Webb ta totalsegern med en tredjeplats.

I fighten om medaljerna behöver Blazusiak bara plocka ytterligare 22 poäng för att säkra sin sjätte raka titel. Bakom honom är det nu fördel Knight och Webb, med 231 respektive 227 poäng, mot Walker, 218, i jakten på silver och brons.

 

 

Race kommer finnas på plats i Cahors och rapportera från VM–avslutningen, i vilken vi alltså kan få en svensk juniorvärldsmästare.