Fem månader återstår innan det är dags. Men redan nu har USA’s team manager Antti Kallonen gått ut med de amerikanska lagen till Six Days. Jakten på första guldet är inlett igen. De svenska gängen väntas presenteras snart.

USA har aldrig vunnit International Six Days Enduro (ISDE), trots otaliga försök och stor ekonomisk backning. Men man ger inte upp. Redan nu är de amerikanska World Trophy– och Junior Trophy–lagen klara till höstens tävling i spanska Pamplona.

Och det är välkända namn som kommer till start – i World Trophy kör förra årets suverän Kailub Russell KTM’s 250–maskin i E1, medan VM–föraren Taylor Robert, KTM, och förra årets individuella mästare Ryan Sipes, Husqvarna, kör 350 i E2, avslutningsvis ser vi Thad Duvall, Husqvarna, på en 300 tvåtakt i E3.

En kvartett som definitivt får räknas som en av huvudfavoriterna.

 

Kailub Russell är självskriven i det amerikanska laget.
Kailub Russell är självskriven i det amerikanska laget.

 

I Junior Trophy kör bröderna Stewart (KTM) och Grant Baylor (Yamaha), samt Trevor Bollinger (Honda).

– De nya reglerna, med färre förare, gör uttagningen betydligt svårare. Det tog sin tid, men känns rätt nu och vi är övertygade om att samtliga sju kommer representera USA på ett fantastiskt sätt, säger USA’s ISDE team manager Antti Kallonen i ett pressmeddelande.

Och att uttagningen blir betydligt svårare håller den svenska förbundskaptenen Lars–Göran Ståhl med om. Han blev förvånad när han första gången i vintras fick höra talas om vad som var på gång.

– Ja, det blev ju lite chockartat. Vi har ju tagit ut en landslagstrupp på 13 man, som till stora delar hade fyllt upp ett fyrmanna juniorlag och ett Trophy–lag med sex förare. Nu fick vi tänka om, sa Ståhl som dessutom fick beskedet från Svemos endurosektion att det var Junior–laget som skulle prioriterat.
– Jag framförallt, men Anders (Eriksson) också tror jag, var mer inne på att satsa på ett Trophy–lag som kunde vara med och fightas. Men nu är det bara att anpassa sig. Det var ett demokratiskt beslut.

 

Tommy Sjöström, här i samtal med LG Ståhl, är den enda i svenska landslagstruppen som inte får köra i Junior–laget.
Tommy Sjöström, här i samtal med LG Ståhl, är den enda i svenska landslagstruppen som inte får köra i Junior–laget.

 

Den svenska uttagningen dröjer dock i alla fall ett par veckor. Ståhl själv hade gärna avvaktat VM–tävlingarna i Finland och Sverige, men sektionen kan komma att vilja ha en trupp tidigare än så. Man vet i alla fall vad man har att jobba med. En landslagstrupp presenterades som sagt tidigare i våras och det är ur den man kommer välja de sju herrarna och tre damerna som får chansen att representera Sverige i 2016 års ISDE.

Förarna som finns med är på herrsidan Tommy Sjöström, Albin Elowson, Kevin Olsen, Jesper Börjesson, John Ramström, Adam Andersson, Oliver Nelson, Mattias Ojanperä, Pontus Skoog, Joakim Grelsson, Mikael Persson, Erik Ljungberg och Erik Appelqvist, och på damsidan Hanna Berzelius, Emmily Smalsjö, Emelie Karlsson och Amanda Elvin.

Lars–Göran Ståhl kommer tillsammans med förbundstränare Anders Eriksson att finnas med på plats i Spanien, dit totalt 227 lag och 653 förare är föranmälda.

Förutom Svemos tre landslag finns ett klubblag från Göta MS anmält. Tyvärr saknas både Team Östra och Team West i årets tävling och därmed sjunker det svenska deltagandet drastiskt.

24 landslag finns totalt anmälda i World Trophy och mest noterbart där är förstås att Frankrike saknas. Som vi tidigare kunnat berätta är det en protest från den franska federationen efter incidenterna som var och följde efter tävlingen i Slovakien förra året. 22 lag är anmälda i Junior Trophy och 9 i Womens Trophy, där Frankrike också saknas.

Spanien dominerar förstås anmälningarna och har förutom landslagen hela 43 anmälda klubblag, och totalt 142 förare. Italien är tvåa med två landslag, arton klubblag och totalt 61 förare. Därefter följer Tyskland, Tjeckien, England, Argentina, USA och Finland.

 

Australien fick till slut segern i Six Days 2015. Ett beslut som gör att Frankrike inte kommer till start med något lag i årets tävling.
Australien fick till slut segern i Six Days 2015. Ett beslut som gör att Frankrike inte kommer till start med något lag i årets tävling.