Dakars tolfte etapp blev den andra för året att ställas in. Anledningen var att frågor om säkerheten lyftes av förarna, vilket tävlingsorganisationen lyssnade på. Red Bull KTM’s MAtthias Walkner är nu än närmare sin första seger i rallyt.

Etapp 12 av årets Dakar-rally skulle ha sett motorcykelförarna följa de fyrhjuliga fordonen till den tidtagna specialsträckan. Detta i kombination med terrängen och hur den skulle påverkas efter att bilar och lastbilar passerat gjorde att förarna oroade sig för sin säkerhet. Efter Etapp 11 kontaktade de tävlingsledningen med en vädjan om att stryka sträckan, vilket man också gjorde. Förarna fick nu istället ta sig mellan Fiambalá och San Juan utom tävlan.

Och med en dag mindre för de jagande att hämta in tid tog sig Red Bull KTM’s Matthias Walkner därmed närmare en första seger i rallyt.

– Min känsla när vi nu ska ta oss an de två sista dagarna av rallyt är ganska bra. Morgondagen kommer bli tuff, vi kommer köra i mycket orörd terräng till en början och sedan några riktigt snabba partier mot slutet. Min startposition är bra, så jag hoppas kunna göra en bra dag, sa Walkner i ett nyhetsbrev från KTM.

Etapp 13 är faktiskt rallyts allra längsta och mycket kan fortfarande hända. Men att Walkner skulle tappa över halvtimmen, som han nu har till de följande, får anses som mindre sannolikt.

Så här ser sammandraget ut:

1. Matthias Walkner, Österrike, KTM, 36:33:37
2. Kevin Benavides, Argentina, Honda, +32:00
3. Toby Price, Australien, KTM, +39:17
4. Gerard Farres, Spanien, KTM, +49:17
5. Antoine Meo, Frankrike, KTM, +59:05
6. Ricky Brabe, USA, Honda, +01:18’10
7. Johnny Aubert, Frankrike, Gas Gas, +01:49´34
8. Pablo Quintanilla, Chile, Husqvarna, +01:53’19
9. José Ignacio Cornejo, Chile, Honda, +02:05’57
10. Oriol Mena, Spanien, Hero, +02:13´07

 

Utanför Topp–10 är Laia Sanz, KTM, med på en total 13:e plats. Foto: KTM