Sveriges första och största extremendurorace står för dörren. I helgen avgörs nämligen den nionde upplagan av Battle of Vikings. Och precis som i fjol är det Hällabrottet i Kumla som är skådeplats. 

Som det ser ut i startlistan nu finns det en plats kvar till årets Battle of Vikings. 149 förare är anmälda i tävlingen som har ett maxtak på 150 startande. Och bland de anmälda hittar vi bland andra fjolårssegraren Mario Roman. Spanjoren är fabriksförare i Shercos extremenduroteam, kör samtliga de stora extremtävlingarna och blir förstås storfavorit till segern.

Men han kommer utmanas – Joakim Ljunggren, som vunnit tävlingen såväl 2013 som 2015 och som dessutom varit tvåa 2014, fyra 2016 och tvåa på nytt i fjol, kommer stärkt av att för första gången i karriären, och som andra svensk i historien efter Calle Bjerkert, ha fixat målgång på Erzbergrodeo.

En annan utmanare för Roman blir Eddie Karlsson, som med segrar från The Bahusian och Norseman Extreme Enduro Challenge leder Nordisk Xtrem Cup på maximala 50 poäng. Battle of Vikings utgör den tredje och sista tävlingen i serien.

Andra svenskar som skulle kunna vara med och fightas om placeringarna strax bakom favoriterna är Magnus Thor, Fredrik Johansson och Robin Gunnarsson

Dessutom startar SM–ettan Micke Persson i ett första försök att testa på extremendurodisciplinen. Också Albin Elowson hade tänkt köra Battle, men ser ut att ha tvingats hoppa av efter sin skada på EM–tävlingen i Skövde förra helgen.

Här är tiderna som gäller för helgen:
Lördag, 10.00–12.00 – Prolog, Kvalomgång 1
Lördag, 13.00–15.40 – Prolog, Kvalomgång 2
Lördag, 16.30 – Utmaning till duellerna
Lördag, 17.30–18.30 – Dueller
Söndag, 11.00–15.00 – Huvudtävling
Söndag, 15.30 – Prisutdelning