Grekland har varit en återkommande anhalt de senaste åren och 2016 är det Grevenas, en liten stad i de norra delarna av landet, tur att köra Enduro–VM. Sex svenskar kommer till start – Micke Persson i E1, Oliver Nelson, Albin Elowson och Kevin Olsen i Junior, samt Joakim Johanssons Yamaha–gubbar – Erik Appelqvist i Youth Cup och Tommy Sjöström i E2. 

Kvällens Supertest körs i anslutning till paddocken, i de centrala delarna av Grevena. Och även om  staden tidigare inte varit centrum för något Enduro–VM, så är terrängen välkänd för de som tidigare kört VM i Grekland.

– I princip alla enduromästerskap i landet körs inom en tiomils radie från här. Det är riktigt härlig terräng. Man blir grymt åksugen själv faktiskt, berättar teamchef Jocke Johansson hos Team Yamaha Johansson MPE, som har tre förare till start.
– Tommy Sjöström är med och börjar få ordning på kroppen. Och sedan har vi Erik Appelqvist och Lee Sealy i Youth Cup som ska vara med och fightas där framme.

Det sex och en halv mil långa varvet, som vanligt innehållandes tre specialprov, körs sedan fyra gånger vardera på lördag och söndag. Cross– och extremprov är belägna på samma ställe och körs direkt efter varandra, med en service emellan. Sedan följer lång transport till det typiskt grekiska enduroprovet, innan man är tillbaka för service i paddock.

Efter lerbadet i Portugal senast hade VM–cirkusen hoppats på betydligt bättre väder i Grekland. Men det ser ut att vila en förbannelse över vädret på tävlingarna i år.

– Det har just börjat regna nu och värre ska det väl bli, berättar Jocke Johansson och fortsätter:
– Det väntas storm i natt, under morgondagen skulle det kunna komma upp till 30 millimeter regn och temperaturen sjunka ner mot bara 12–13 grader. Jag vet inte vad det är med VM och vädret i år, haha.

Men om banorna i Portugal inte höll alls, så bör de kunna hålla betydligt bättre i Grekland. Jocke har varit ute och tittat på proven och är inte särskilt orolig för det.

– Nej, jag tror det kommer bli en fin tävling ändå. Det är liksom grus under i princip allting, så det kommer nog att svälja ganska bra. Och jag tycker samtliga svenskar ser pigga och taggade ut. Albin Elowson och Micke Persson inte minst.

Persson blir förresten ensam hos Team Miglio Yamaha. Teamkompisen, och den regerande juniorvärldsmästaren, Jamie McCanney bröt nämligen mycket olyckligt foten på träningsbanan under gårdagen och blir borta ett tag.

Inte heller Christophe Nambotin kommer till start i Grekland. Fransmannen är fortfarande inte återställd efter skadan han åkte på i premiären, i Marocko, och comebacken låter vänta på sig.

 

Micke Persson blir ensam hos Team Miglio efter att Jamie McCanney tvingats lämna Grekland med en fotfraktur.
Micke Persson blir ensam hos Team Miglio efter att Jamie McCanney tvingats lämna Grekland med en fotfraktur.