I kväll är det återigen dags för SuperEnduro–SM. Borås står som värd och även i år sänds tävlingen av SVT i samband med SM–veckan. Joakim Ljunggren finns på plats för för att försöka köra hem sitt fjärde raka guld men vid sidan av honom saknas många svenska toppnamn. 

Precis som de senaste åren är årets enda SM–tävling i SuperEnduro förlagd under SM–veckan, som denna gång har Borås som centralort. Och precis som de senaste åren är Joakim Ljunggren huvudfavorit till att ta hem guldet.

SM–tävlingen förra året, när Ljunggren körde hem sitt tredje guld, var ett av få race som stjärnan körde på hemmaplan och man såg direkt varför han sökt sig mer och mer utomlands. Inget hade något att sätta emot Karlskogaföraren, som var fullständigt överlägsen.

Med ett krånglande knä och med några juniorförare i Andreas Linusson, Magnus Thor och Jesper Börjesson som utvecklats mycket, inte minst under vinterns SuperEnduro–VM, kan Ljunggren få det åtminstone något tuffare i år. Men storfavorit får han ändå kallas.

Annars präglas startlistan av avsaknaden av många namn. Förarna har precis som i de vanliga SM–tävlingarna startnummer efter totalplaceringen från Swedish Enduro Cup förra året och då hittar vi endast 13 av de första 50 på plats i Borås. Johan Edlund, Albin Elowson, Lars Löfgren, Oliver Nelson, Robert Kvarnström, Jonas Karlsson, Niklas Persson, Martin Sundin, Anton Sandstedt och Fredrik Johansson är namn som med största sannolikhet hade kunnat vara med och fightats om en finalplats.

Märkligt kan man tycka i och med att just SuperEnduro–SM, tillsammans med Gotland Grand National, är en av få tävlingar som faktiskt får utrymme i riskmedia och en bra chans för förarna att verkligen visa upp sig och sina sponsorer.

Kanske är statusen fortfarande för låg, kanske ser man ingen realistisk chans att ta hem det när Ljunggren är med, kanske måste man prioritera bort en disciplin man inte har satsar specifikt på eller kanske gillar man helt enkelt inte den snabba, täta fighten inför publik? Något märkligt är det i vilket fall.

För er som inte kan ta er till Borås går det som vanligt bra att se tävlingen i SVT, inte i ettan som förra året men väl på SVT Play. Sändningen startar klockan 17.00 när förarpresentationen drar igång, sedan följer det första kvalheatet klockan 17.20.