Årets upplaga av Ränneslättsloppet utvecklades till en uppvisning.
Calle Bjerkert, Vimmerby MS, var förkrosande överlägsen. Han vann loppet för tredje gången och hade två juniorer närmast bakom sig. Robin Ember, SMK Eksjö, blev totaltvåa – och tog hem juniorklassen för femte året i följd – och Martin Sundin, Hallsbergs MK, slutade på tredje plats.

Calle Bjerkert
Årets segrare i Ränneslättsloppet. Calle Bjerkert, Vimmerby MS, gör tummen upp för sin tredje slutseger i det traditionella varvloppet i Eksjö. Foto: PER GUSTAFSSON

Carl-Johan Bjerkert har vunnit Eksjös klassiska varvlopp två gånger tidigare – 2003 och 2008. Vid det andra tillfället avverkade han sina sex segervarv på 3.12.50. Banan har modifierats något sedan dess, men varvet är alltjämt cirka två mil långt. En jämförelse är därför helt möjlig – och den säger ganska mycket.
Framför allt visar tiden hur mycket snabbare Calle blivit med åren.
Han vann den här söndagen på 3.04.10. Ingen var i närheten av honom. I synnerhet inte i elitklassen. Fredrik Georgsson och Anders Eriksson, båda Tibro MK, distanserades med cirka 13 respektive 17 minuter. Närmast i totalresultatet var istället juniorerna Ember och Sundin. Differensen till Ember var exakt 5.08.
Segerinsatsen var inte bara snabb utan också väldigt kontrollerad. Slättens trefaldige vinnare har haft lite otur genom åren. Har han inte ställt till det själv har hojen krånglat. Men inget sådant inträffade den här söndagen. Smålänningen var uppe i topp innan fältet ens hade åkt ett halvt varv och visade en oerhörd styrka när han gasade uppför den populära publikplatsen benämnd för Berget.
Hondaföraren behövde aldrig vrida på huvudet efter det.
– Jag försökte ligga på lite under de tre första varven och få upp farten innan jag gick in för tankning. Jag lade på lite grann även på det fjärde varvet. Sedan fick jag sådana kramper i magen att jag blev tvungen hålla igen något sista två varven. Men då hade jag en stadig ledning, summerade Calle.
Av Bjerkerts vinster i tävlingen var den här hans i särklass smidigaste.
Han fick i princip göra sitt eget lopp från början till slut.
– Men konkurrensen var ändå inte att leka med. Anders Eriksson var här liksom Kjetil Gundersen och Olle Löthman. De åkte riktigt bra. Precis som Ember. Jag var väldigt ödmjuk inför uppgiften, underströk segerherren.
Kjetil Gundersen tog hem Stångebroslaget i somras och har varit tvåa i Gotland Grand National. Nu stoppades norrmanenns framfart av en kraftig vurpa. Han ådrog sig en hjärnskakning och bröt på det tredje varvet. Även Olle fick kasta in handduken sedan bromsarna tagit slut. Han låg i det läget på andra plats.
Juniorvinnare blev alltså Robin Ember.
– Siktade på femte raka. Kul att det lyckades, tyckte hemmaåkaren.
Sundin var tvåa och på tredje plats kom löftet Albin Elowson, FMCK Skövde. 16-åringen körde mycket bra i sin debut i Ränneslättsloppet.
– Jag hade ingen aning om placering, men det rullade på hela dagen. Fast det var tufft; stenigt, bökigt och besvärligt. Jag vågade inte tro att det skulle gå så bra. Jag överträffade mig själv, menade Albin.
Tjejklassen avgjordes på lördagen. I riktigt hett väder. Temperaturen låg på över 20 grader. Det har aldrig varit så varmt i samband med den här tävlingen. Sanna Bergman, Sala MSK, lyckades för första gången någonsin vinna ett varvlopp. 17-åriga hemmaföraren Ellinor Häll, Försvarsmaktens EK, kom tvåa och skånskan Camilla Mitkiewicz, även hon Försvarsmaktens EK, fullbordade prispallen som trea.
* * *
Race MC-sport bjuder i vanlig ordning på flera sidor från Ränneslättsloppet. Reportaget är med i nummer 15 som våra prenumeranter har i brevlådan på onsdag eller allra senast torsdag. Det blir alltså en kort väntan – på mycket läsning!