I morgon tar Calle Bjerkert flyget till Marocko. Där väntar två dagars träning på den hyrda rallyhojen, innan det är dags för det första riktiga testet i hans nya satsning – Merzouga Rally. Men målet med satsningen ligger ett knappt år fram i tiden. Bjerkert ska genomföra Dakar 2020. 

Ja, efter flera decennier på endurohojen inleder nu Calle Bjerkert ett nytt kapitel i sin motorcykelkarriär. En satsning på rally. Och efter flera träningsperioder i Portugal är det dags för riktig tävlingspremiär på rallyhojen. Marockanska rallyt Merzouga, i öknen med samma namn, står för dörren.

– Jag hyr en Husqvarna–hoj av ett belgiskt team, HT Rally Raid, som också kommer bistå med service. De har egentligen ordnat allting, så jag köper bara in mig där. Det ska bli jättespännande, men jag ser det framförallt som träning, säger Bjerkert.

Ökenäventyret inleds med två träningsdagar på den, för Bjerkert, nya Husqvarna–hojen. Därefter följer tävlingsstart med en prolog på söndag, innan fem långa dagar tar vid. Där ibland en maratonsträcka, där förarna kommer sova i tält ute i öknen mellan etapperna.

– De mailade här om dagen och frågade om jag skulle komma att ta med sovsäck och tält själv eller om de skulle fixa det. Jag bad de ordna det, skrattar Bjerkert och berättar upprymt om sin nya satsning:
– Jag tycker rallyformatet passar mig bra, jag kör på ett helt nytt sätt, mer avslappnat och mer på avslag, och jag gillar navigeringen. Men det är också den jag måste träna på. Merzouga handlar om att bli trygg på hojen, lära sig läsa dynerna och lära sig navigera i skarpt läge.

Merzouga Rally är dock bara ett steg på vägen. Det stora målet är Dakar 2020. Merzouga är träning, träning och åter träning, menar Bjerkert. Men det kan bli mer än så också.

– Det finns ett antal startplatser i Dakar att vinna, nämner han.

Fotnot: En längre intervju med Calle Bjerkert och hans rallysatsning kommer i nästa nummer av Race Magazine. Hans första äventyr i Afrika läser ni mer om på racemagazine.se under nästa vecka.