Hett, dammigt och bra fighter. Första VM–dagen i Jerez är till ända och vi bjöds på härlig dramatik i flera klasser. För svenskt vidkommande kunde vi glädjas åt en pallplats i Youth Cup – Micke Persson blev tvåa. Men Yamahaföraren var trots det inte helt nöjd efteråt.

Två incidenter på det cirka åtta minuter långa enduroprovet kostade troligen Micke Persson segern i dagens VM–tävling. Först hamnade han bakom en förare som kört fast i de dammhala och djupa spåren mot slutet av provet, och kunde omöjligen ta sig förbi, gången efteråt strulade han till det själv och hamnade utanför spåret.

40 sekunders tapp totalt och det är också precis vad Persson är efter segrande spanjoren Josep Garcia.

 

Persson tog revansch på Garcia på prispallen när han vann champagnesprutartävlingen.
Persson tog revansch på Garcia på prispallen när han vann champagnesprutartävlingen.

 

– Jag vet inte om jag hade varit först annars men bortsett från de två proven åker jag ju jämnt med honom. Så det känns surt. Onödigt, sa Persson.
–Annars gillade jag proven. Extremen och crossprovet passade mig. Enduron funkade inte riktigt förrän sista gången. Jag ändrade körstil lite då och det blev bättre, fortsatte Persson som också satte en betydligt snabbare tid då.

Sjöström bröt
I Junior–klassen segrande britten Jamie McCanney före Diogo Ventura och Steve Holcombe. Tre av fyra svenskar tog sig i mål och två tog poäng. Albin Elowson körde till sig en tiondeplats trots handskadan och var nöjd med placeringen efteråt.

– Jag hade inga förväntningar efter besked om skadan, så det måste jag vara. Men det var riktig mästerskapsdebut på nya cykeln och jag känner att jag har en del att lära mig, sa Elowson som var två sekunder långsammare än Micke Persson och därmed näst bästa svensk.

 

Albin Elowson lyckades övervinna smärtan i handen och tog sig i mål som tia i Junior.
Albin Elowson lyckades övervinna smärtan i handen och tog sig i mål som tia i Junior.

 

Kevin Olsen fick med sig ett poäng som femtonde man medan Jesper Börjesson, som kände sig sjuk på morgonen, inte hittade något riktigt flyt och slutade sextonde.

– Det fanns ingen kraft. Var liksom ingen skillnad på hur jag åkte på transporten och proven, sa Börjesson.

Tommy Sjöström var med om en vådlig krasch redan efter dagens första prov och tvingades bryta.

– Det var bland det värsta jag har vart med om. Fick en sten i bromsoket precis när vi skulle över en liten bro, det tog tvärstopp och jag for över styret och över bron, ner i nån lersörja. Och efteråt kom cykeln, berättade Sjöström.
– Jag är glad att jag klarade mig helskinnad.

 

 

Kevin Olsen fick en poäng med sig från årets första VM–tävling.
Kevin Olsen fick en poäng med sig från årets första VM–tävling.

Nambotin totalsnabbast
I Seniorklasserna såg vi två härliga fighter i de två större klasserna. I E2 verkar Antoine Meo och Pela Renet snäppet vassare än sina huvudkonkurrenter Alex Salvini och Johnny Aubert, och det skiljde bara sekunder fransmännen emellan under i princip hela dagen.
Men en krasch av Pela, och tio tappade sekunder, på sista crossprovet kostade honom segern.

 

Renet och Meo hade en härlig fight från start i E2.
Renet och Meo hade en härlig fight från start i E2.

– Annars var det en helt ok dag. Min rygg blir bättre och bättre, jag är inte hundra procent ännu men det blir bättre, sa Renet och utvecklade om banorna i Jerez.
– Transporterna är inte svåra på någon sätt. Men proven var lite knepiga. Torra, dammiga och med djupa spår, Endurotestet är dessutom riktigt tight på sina ställen.

I E3 stod segerfighten mellan Matthew Phillips, som var tillbaka i slag efter en tuff andradag i Chile, och Mathias Bellino, som kommer slåss om guldet hela vägen i år om han bara får vara skadefri. Bellino kunde också koppla greppet på de sista proven när Phillips gjorde bort sig.

– Jag var kanske lite överladdad inför avslutningen och tryckte på lite för hårt sista enduroprovet. Det slutade med ett misstag och tio till femton tappade sekunder, sa Phillips.

 

Bellino vann E3 och tog över VM–ledningen.
Bellino vann E3 och tog över VM–ledningen.

 

Bellino var nöjd med segern.
– Det var en bra fight. Vi turades om att vara i ledning flera gånger men till slut kunde jag koppla ett grepp och var snabbare än honom på de fyra sista proven, sa fransmannen som därmed övertog VM–ledningen från Matti Seistola.

Totalsnabbast i tävlingen var den regerande världsmästaren i E1 – Christophe Nambotin. KTM–föraren var snabbast i klassen på samtliga tio prov, vann närmast före Eero Remes och tog tillbaka kommandot i tabellen. I samma klass körde Johan Edlund till sig en elfte plats, fem minuter efter segrande Nambotin. Norske Kjetil Gundersen inledde med en krasch på första enduroprovet men körde upp sig, satte riktigt fina tider på crossprovet och blev femtonde.

I Dam–klassen hade Jessica Jönsson det tufft när hon slutade sjua. Laia Sanz vann med dryga minuter före Jessica Gardiner och Jane Daniels.

 

Totalsnabbast av samtliga förare i dag – Christophe Nambotin.
Totalsnabbast av samtliga förare i dag – Christophe Nambotin.