Landets i särklass främste enduroförare, förra säsongens VM-trea Joakim Ljunggren, har inte tagit stryk på inhemsk mark på tid och evighet. Men i sitt första tävlingsinhopp för året, Östra Skaraborgs Vintercup i Karlsborg, gick det hur tungt som helst för honom. Jocke låg trea när han valde att bryta efter fem av tävlingens sex varv.
– Jag hade en dålig dag. Jag kände mig stel och skraj. Det var riktigt illa, menar han uppriktigt.

Joakim_Ljunggren
Joakim Ljunggren är i vanliga fall helt oslagbar i inhemska tävlingar, men årsdebuten i Karlsborg blev ett rejält bakslag för honom. Jocke tvingades bryta på grund av kraftiga blåsor i ena handen. Han låg i det läget på en sammanlagd tredje plats. Foto: PER GUSTAFSSON

Ljunggren är en sådan obeveklig segermaskin att man alltid tar för givet att han vinner när han kör hemma i Sverige. Men i eftermiddags, på Hammarnäset i Karlsborgs norra utkant, fick han lämna över huvudrollen till en märkeskollega och klubbkamrat. Husabergs nyförvärv Johan Edlund, som liksom Jocke kör för Karlskoga EK, presterade ypperliga varvtider på det frusna och snabbåkta skjutfältet. Johan hade allra snabbaste tid på två av varven – däribland det första – och vann totalt med 25 sekunders marginal till juniorklassens segrare Robert Kvarnström, Folkare MK. Sedan var det ytterligare en dryg halvminut till seniorklassens tvåa och totaltrean Johan Carlsson, Västerås MK.
Det stora samtalsämnet var ändå Joakim Ljunggrens tunga tävling.
Den skyhöge favoriten var med i täten på varje varv, men stod inte att känna igen. Värmlänningen tvingades till sist bryta. Han utgick när det fortfarande återstod ett varv. Skälet var att han hade drabbats av elaka blåsor inuti ena handen.
– Jag brukar aldrig få blåsor i vanliga fall. Kanske berodde det på att jag åkte så spänt. Jag hade verkligen en dålig dag, medger han och påpekar:
– Blåsorna gick sönder mer och mer. På slutet var det rena köttsår. När jag var ute på näst sista varvet kunde jag knappt hålla i styret längre. Efter det valde jag att ge mig. Jag har en inomhustävling om en vecka i Italien som är viktig för mig. Då vill jag inte vara förhindrad att köra för fullt på grund av sår i händerna.
Men i rättvisans namn ska sägas att det var speciella omständigheter den här gången. Husabergs VM-stjärna opererade underarmarna dagen innan julafton. Den yttre vävnaden runt muskulaturen snittades upp för att motverka krampkänning. Ingreppet gjordes i Göteborg. Den sexfaldige svenske mästaren genomgick en likadan operation för tre år sedan med gott resultat.
Det här har i sin tur betytt att 26-åringen legat ganska lågt med träning under jul- och nyårshelgen.
I och med operationen har armarna mått bra av välbehövlig vila.
– Jag har inte kört något sedan inomhus-VM i Polen. Antagligen var det lite väl tidigt att börja redan nu. Det är bara tre veckor sedan jag opererades. Och jag har bara hunnit träna två gånger. I går och i förrgår, förklarar Jocke och konstaterar att det märktes i Karlsborg:
– Jag var inte riktigt i form. Jag kände mig stel och skraj. Jag har stort sett bara kört indoor och extremprov senaste månaderna. Jag var ovan vid att det gick så fort. Med facit i hand var jag kanske lite väl sugen att komma i gång igen. Jag trodde att den här tävlingen, med korta och snabba varv, skulle vara bra träning för min del.
Istället blev det ett riktigt trist kapitel för Jocke. Värmlänningen bröt i Six Days i Finland i augusti, men han kan inte erinra sig när han senast tvingades kasta in handduken i en tävling på svensk mark. Den personliga premiären för året blev en stor besvikelse.
– Ja, det var tråkigt att göra ett inhopp – och så går det dåligt. Det kändes riktigt illa och det blev ännu värre av att händerna gick sönder, suckar han.
Förhoppningsvis blir det roligare nästa lördag (21 januari). Joakim Ljunggren är en av fyra svenskar som är anmälda till inomhusenduron i Nelson Mandela Forum i Florens i Italien. De tre andra är Johan Edlund, Henrik Lindholm och Daniel Thor-Andersson.
* * *
Ett utförligt reportage från cupdeltävlingen i Karlsborg kommer i årets första Race som dyker upp hos alla prenumeranter den 25 januari.