Han hann i princip bara hem och vända efter segern i Red Bull Romaniacs. Men trots den urladdningen var unge Jonny Walker, 23, snabbast när Battle of Vikings drog igång med prologen på fredagseftermiddagen. Där bakom jagar närmast en svensk – den snabba banan passade Joakim Ljunggren fint och Husqvarnaföraren går ut tio sekunder efter britten i morgondagens huvudrace.

– Det var ok. Banan var svår, hal och lurig, så det var skönt att kunna vara snabbast. Prologerna i andra race brukar oftast vara kortare banor med byggda hinder så det var lite annorlunda med ett race som var mer som ett specialprov på en VM–tävling. Men jag gillade det, sa Walker efteråt och såg fram emot morgondagen:

– Jag har sett endel videos från racet och gått större delen av banan. Det kommer bli tufft. Fysiskt krävande. Det finns inga partier där man riktigt kan slappna av. Så fysiken kommer avgöra mycket och jag känner mig stark.

Joakim Ljunggren har slitit på med sin rehab sedan VM–tävlingen i Enköping, men kört mer och mer hoj och känner sig även han i fin fysisk form. Men han är medveten om att Walker kommer bjuda på tufft motstånd. I prologen blev han distanserad med sammanlagt 25 sekunder efter de två heaten. Walker snabbast i båda, men Jocke lika klar tvåa i båda. Och de två var i en klass för sig.

– Jag är nöjd. Men det är bara en liten del av hela racet det här, även om man kan se lite speeden på motståndarna. Och Walker är snabb. Det kommer bli svårt. Han är i slag efter hans segrar under året också, sa Jocke efteråt och såg det inte bara som en nackdel att få gå ut som tvåa:

– Kan vara lite bra. Förra året startade jag först, gick ut stenhårt, fick en ganska stor lucka men blev sjukt trött. Nu har jag något att jaga och då brukar jag inte bli lika trött. Och han kommer att komma ikapp förare först, det kan bli ett stressmoment om han inte tar sig förbi direkt, menade Jocke.

Ljunggren går ut som tvåa i morgondagens huvudrace.
Ljunggren går ut som tvåa i morgondagens huvudrace.

 

Bakom Walker och Ljunggren imponerade Team Bäckströms Fredrik Johansson stort när han körde in som totaltrea. Johansson, med en bakgrund från trialen där han har flera SM–tecken, kommer att bli och räkna med även i morgon.

Graham Jarvis hade det tuffare och blev, bara kanske man får tillägga när det gäller honom, sjua.

– Det gick nog lite för snabbt för att jag skulle kunna vara med som bäst, erkände britten och fortsatte:

– Men det är imorgon det gäller. Det kommer bli tufft då också, och jag är sliten efter Romaniacs, men jag är hellre först då.

Britten Paul Bolton slutade fyra, Magnus Thor imponerade med en femteplats och tyske Marcus Kehr går ut som sexa.

Jarvis har fått stå i skuggan av Walker i år. Så även i Battle of Vikings prolog.
Jarvis har fått stå i skuggan av Walker i år. Så även i Battle of Vikings prolog.