Pierre Alexandre Renet har redan säkrat guldet i VM’s E2-klass och kan därför njuta extra av sitt hemma–GP som inleds i morgon. Men tro inte att han helt kommer slå av på takten. Att vara totalsnabbast på hemmaplanen är morot nog för Pela. I en intervju med Husqvarnas nyhetsbrev ger han sin syn på den hittills succéfyllda säsongen. 

Hur känns det inför VM–avslutningen när du vet att du redan är klar världsmästare?
– Jag känner mig avslappnad. På ett sätt är det tråkigt för fansen att det redan är klart men samtidigt är det skönt för mig att kunna köra utan press. Jag kommer få tillfälle att njuta av tävlingen och förhoppningsvis många härliga stunder med fansen.

Hur stolt är du att kunna ta hem guldet under första året med Husqvarna?
– Extremt stolt och det betyder jättemycket för mig. Husqvarna är ett stort märke och att kunna köra hem det nya Husqvarnas första världsmästartitel är fantastiskt. Märket har en lång historia av succé och att få sålla sig till de namn som vunnit VM på Husqvarna är speciellt. Alla i teamet har jobbat hårt för att lyckas med det här.

Du skadade foten under senaste tävlingen i Italien, är den skadan ok nu?
– Ja då. Det var under första dagen, på andra enduroprovet, som jag slog i foten och kände att någonting gick sönder i den. Som tur var så var det bara ett litet ben och smärtan var inte för jobbig. Jag fightades för att säkra titeln och det var det enda jag tänkte på.

Hur mycket kommer du fightas för att avsluta VM–året som inofficiell mästare över samtliga klasser (Mika Ahola Brave One Trophy)?
– Det är viktigt för mig och det är något jag kommer att köra hårt för i helgen. Att avsluta sista GP’t, och VM–säsongen, som snabbaste förare totalt skulle vara en stor bonus både för mig och teamet. Jag kommer fightas mot min kompis Christophe Nambotin, som är lika motiverad att vinna som jag, och det kommer bli en bra fight.

Om du ser tillbaka på mästerskapet, vad minns du bäst?
– Att vinna titeln i Italien var självklart grymt. Men racen i Sverige var väldigt speciella också. Det var tuffa dagar, med ett riktigt långt enduroprov, men jag lyckades vara totalsnabbast båda dagarna. Första dagen med riktigt stor marginal till och med. Att vinna på Husqvarna i Sverige är speciellt. Andra dagen i Spanien var minnesvärd också. Jag slog Antoine Meo med mindre än en sekund. Vi fightades hårt hårt hela dagen och jag ville verkligen ha den segern.

Dubbelsegern i Sverige är hittills ett av Renets bästa minnen från säsongen 2014.
Dubbelsegern i Sverige är hittills ett av Renets bästa minnen från säsongen 2014. Foto: Future7Media/Husqvarna Images

 

Förutom att ta hem E2-klassen i VM är du också i ledningen i Franska Mästerskapet. Några tankar på en perfekt säsong?
– Jag vann samtliga race i E2 förra året och har gjort så också i år. Jag är faktiskt obesegrad sedan sista rundan 2012 i Franska. Det är en runda kvar i år och jag kommer göra allt för att avsluta säsongen perfekt där också. Det är mitt mål.

Och sedan blir det Six Days i Argentina?
– Ja, det ska bli riktigt kul att komma tillbaka till Argentina och tävla. Jag gillade VM-racen där så Six Days kommer bli häftigt. Målet är att vinna med Frankrike men jag vill också försöka vinna totalt individuellt.