Det blir en VM–premiär helt utan svenskt deltagande. När Chile kör årets första GP i enduro får vi i stället hålla tummarna för norske Kjetil Gundersen. Där framme kommer förstås de regerande mästarna Christophe Nambotin, Pela Renet och Matthew Phillips vara hett villebråd.

Albin Elowson, Jesper Börjesson, Tommy Sjöström och Kevin Olsen i Junior–klassen, samt Mikael Persson i Youth Cup 125 cc, kommer att köra resterande tävlingar i Enduro–VM men ingen av de finns på plats när serien kör igång i chilenska Talca i helgen. Enda skandinav där blir istället norske Kjetil Gundersen som i år tillhör italienska Jolly Racing och ska köra hela serien, och vid sidan av honom har vi förstås ett par finnar.

 

Kjetil Gundersen kör hela VM–serien för Jolly Racing och finns på plats i Chile.
Kjetil Gundersen kör hela VM–serien för Jolly Racing och finns på plats i Chile.

 

I E1–klassen får Gundersen jaga den regerande världsmästaren Christophe Nambotin, som på förhand får anses vara den största guldfavoriten i samtliga klasser. Till klassen har dock tillkommit bland andra juniorvärldsmästaren Danny McCanney och spanske Sherco–föraren Lorenzo Santolino. De tillsammans med Cristobal Guerrero, som är ny på Yamaha, och förra årets silvermedaljör Eero Remes känns på förhand som de som kommer att slåss om medaljer tillsammans med Nambotin.

E2 är precis som förra året den kanske mest spännande. Antoine Meo är tillbaka efter förra årets svåra skada och ska på nytt försöka utmana i den klass han vann guld 2011. Landsmannen Pela Renet ska försöka försvara sin titel och italienaren Alex Salvini försöka ta tillbaka guldet. Bakom finns också Johnny Aubert, Victor Guerrero, Oriol Mena, Loic Larrieu och inte minst Jaume Betriu som känns på gång.

I E3 återstår det att se om Mathias Bellino kan få sin första skadefri säsong som senior och i så fall kunna utmana KTM–duon Matthew Phillips och Ivan Cervantes, som var i en klass för sig i fjol. Men båda har störts av skador på försäsongen och vi vet inte riktigt vad vi har de, ingen av de har övertygat i Italienska respektive Spanska Mästerskapet. Intressanta namn också där bakom – Matti Seistola jagar vidare efter sitt första VM–guld, Jeremy Tarroux ger sig på tvåtaktare, Jonathan Barragan på Gas Gas och Gregory Aranda som ger sig på en endurosatsning även om han inte finns med i Chile.

 

Ivan Cervantes är tillsammans med teamkompisen och regerande mästaren Phillips favoriter i E3–klassen. Foto: Future7Media.
Ivan Cervantes är tillsammans med teamkompisen och regerande mästaren Phillips favoriter i E3–klassen. Foto: Future7Media.

Av juniorerna finns det ett gäng på plats för den första deltävlingen. Däribland förstås huvudfavoriterna Giacomo Redondi, Beta, och Jamie McCanney, Husqvarna. Men de får säkert se upp där bakom för bland andra ungdomsvärldsmästaren Davide Soreca och Hondas Alessandro Battig. Också hemmaföraren Benjamin Herrera kommer förstås vara med och slåss i toppen av klassen under i alla fall den första rundan av serien.

I Youth Cup ser vi bara en enda europé som gjort resan till Chile – Husqvarnas lille spanjor Josep Garcia. Och även om fyra race som vanligt i slutändan får räknas bort i klassen så kommer Garcia troligen ha rätt stor nytta av de, vi förutsätter det, enkla tjugopoängarna han kommer köra till sig i Sydamerika.

Återstår att se vad Micke Persson och kanske framförallt britten Brad Freeman kan göra åt Garcia på hemmaplan i Spanien när VM–serien kommer till Europa den 9–10 maj.

I Spanien, och Portugal som följer veckan därpå, kommer vi förutom de fem tidigare nämnda svenskarna också ha Johan Edlund till start i E1 och Jessica Jönssin till start i Women. Tävlingar som ur svensk synvinkel förstås blir mer intressanta, men visst kommer ni sitta och uppdatera resultaten på lördag och söndag ändå?

 

Albin Elowson var anmäld till Chile men valde att avstå på grund av att kostnaden blev för hög. Foto: Future7Media.
Albin Elowson var anmäld till Chile men valde att avstå på grund av att kostnaden blev för hög. Foto: Future7Media.

Fotnot: I nya numret av Race tippar vi samtliga VM–klasser och reder ut om vi ska ha några svenska förhoppningar på serien.