I morgon avgörs det. Andreas Linusson mot Ty Tremaine. Vem ska få kalla sig juniorvärldsmästare i SuperEnduro 2015? Race är på plats i Frankrike och ger er här alla förutsättningar.

Elva poäng skiljer Kinnasonen Andreas Linusson från amerikanen Ty Tremaine i jakten på juniorguldet i SuperEnduro–VM. Tremaine leder tabellen på 279 poäng och Andreas är bakom på 268. Men i realiteten är det faktiskt ännu jämnare, då de fyra sämsta heaten räknas bort.

Skulle serien avslutas i dag skulle Linusson hamnat på 208 poäng (hans tredjeplatser i Mexiko samt den i Polen räknas bort) och Tremaine på 211 (fyra av hans andraplatser ger minus 68 poäng).

Vad betyder detta då? Ja, att mycket fortfarande kan hända. Tremaine har väl mer utrymme för att göra bort sig helt i något heat, samtidigt som Linusson har allt i egna händer och blir mästare om man lyckas köra hem samtliga heat. Detsamma gäller förstås amerikanen och det kommer bli en tuff fight man mot man.

 

Amerikanen Ty Tremaine är tre poäng före Linusson om man räknar bort de fyra sämsta heaten idag.
Amerikanen Ty Tremaine är tre poäng före Linusson om man räknar bort de fyra sämsta heaten idag. Foto: Future7Media

 

– Jag är laddad som få, bara det inte slår över. Vi är på plats utanför arenan. Lite mindre och tightare bana, men ändå okej, hälsade Andreas Linusson under gårdagskvällen.

Kan Linusson fortsätta ta starter, han har vunnit holeshotspriset på 200 dollar i samtliga fem tävlingar, kommer det förstås vara en stor fördel. Nu är svensken dessutom tillbaka på sina egna hoj efter att ha fått låna under tävlingarna i Mexiko och Brasilien.

Bakom den svenskamerikanska duellen ska Manuel Lettenbichler (ja, han är son till Andreas) försöka köra hem bronsmedaljen. Tysken har i dagsläget 27 poäng upp till britten Gethin Humphreys, som inte kommer till start efter sin skada i Brasilien.

Kan vara avgjort efter första
I Prestige–klassen är fighten om guldet i teorin avgjord redan. Den femfaldige mästare Taddy Blazusiak har lyckats köra ihop 272 poäng, har 41 att gå på David Knight och 45 på Cody Webb, som vann senast i Brasilien. Det betyder att Knight som max komma upp på 294, vid tre heatsegrar och seger i SuperPole, och Webb 290.

Vilket i sin tur betyder att Blazusiak bara behöver skrapa ihop 23 poäng för att ta sitt sjätte raka VM–guld, det skulle alltså i praktiken kunna vara avgjort redan efter den första finalen.

 

Blazusiak kan ha säkrat guldet redan efter det första finalheatet. Foto: Future7Media
Blazusiak kan ha säkrat guldet redan efter det första finalheatet. Foto: Future7Media

 

Då blir fighten om de andra två medaljerna betydligt mer spännande att följa. Knight är som sagt fyra före Webb, som visat bra form mot slutet och också tog hem EnduroCross–premiären i Daytona Beach förra helgen. Ytterligare nio poäng bakom kommer säkert Jonny Walker vilja ha sitt att säga till om. Walker som briljerat utomhus och tagit hem allt i extremenduroväg hittills i år, men samtidigt inte alls fått till det som han tänkt sig inomhus, visserligen tre heatsegrar men annars allt för ojämnt och för mycket krascher.

I Prestige–klassen får vi se en intressant start i Mathias Bellino. Fransmannen gjorde comeback efter lång frånvaro när han körde Barcelonas Indoor–tävling förra helgen och imponerade med en total tredjeplats. Vi kommer också att för första gången i år få stifta bekantskap med amerikanen Colton Haaker, Husqvarna, som var närmast bakom Webb i EnduroCross–premiären.

 

Jonny Walker jagar medalj bakom David Knight och Cody Webb efter en inte helt lyckad säsong. Foto: Future7Media
Jonny Walker jagar medalj bakom David Knight och Cody Webb efter en inte helt lyckad säsong. Foto: Future7Media

Här är tiderna som gäller:

13.30 – Fri träning, Nationals
13.50 – Fri träning, Junior
14.10 – Fri träning, Prestige Grupp B
14.20 – Tidsträning, Nationals
14.40 – Tidsträning, Prestige
14.50 – Tidsträning, Junior
15.10 – Fri träning, Prestige Grupp A
15.20 – Kval, Prestige Grupp B
15.45 – Kval, Nationals
16.15 – Fri träning, Prestige Grupp A
16.25 – Sista chansen, National
16.40 – Sista chansen, Prestige B
16.55 – Första finalheat, Nationals
17.10 – Tidsträning, Prestige (finalklara)
20.35 – SuperPole, Prestige
20.50 – Första finalheat, Junior
21.05 – Första finalheat, Prestige
21.20 – Andra finalheat, National
21.40 – Andra finalheat, Junior
22.10 – Andra finalheat, Prestige
22.25 – Tredje finalheat, Junior
23.05 – Tredje finalheat, Prestige