Femfaldige världsmästaren Mika Ahola styr kommande säsong rakt ut i det okända.
Finländaren avstår från att förlänga med HM Zanardo Honda.
Han har istället tecknat ett tvåårigt kontrakt med det helt nya fabrikatet JTG (Jotagas) och ska nästa år köra deras prototyp, MK 300 2T, i enduro-VM.

Jtg enduro
Spanska JTG MK Enduro 300 2T kommer att presentras någon gång under december. Foto: JOTAGAS.UK

JTG har sitt säte Alcaniz som ligger mitt emellan Barcelona och Zaragoza. Märket är grundat av Jordi Robinat som under uppbyggnaden av företaget tagit hjälp av två stora inhemska mc-profiler, Miki Arpa och Jordi Tarres. Vid EICMA-mässan i Milano tidigare den här månaden presenterade Jotagas sin JT Trial 300. En cykel konstruerad med en ny revolutionerande fjädring (V3). Det första demoexemplaret kommer att följas av ett antal serieproducerade maskiner innan årets utgång. Sedan kommer det att rulla ut ett knippe nybyggda cyklar varje månad från fabriken.
Jotagas har även utvecklat en helt ny endurohoj. Skynket för JTG MK 300 2T faller inom kort.
Nu är det desutom klart vem som blir deras VM-chaufför.
Spanjorernas sportdirektör Miki Arpa har lyckats knyta upp självaste Mika Ahola. Regerande mästaren i VM-seriens E3-klass har, enligt websidan befurious.com, sagt ja till erbjudandet att bli fabriksförare hos Jotagas från och med årsskiftet. Kontraktet löper på två säsonger och förutom VM har finländaren förbundit sig att köra spanska mästerskapen och göra vissa inhopp i franska respektive italienska mästerskapen. Meningen är att den nybyggda tvåtaktaren, som är försedd med ett elektroniskt ventilsystem, ska lanseras på samma sätt som trialmodellen och sättas i serieproduktion under nästa år.
Att VM-stjärnan Mika Ahola blir fabrikatets frontfigur understryker att spanjorerna verkligen menar allvar.
Miki Arpa har för övrigt detta att starta ett nytt mc-märke i blodet. Det var hans farfar, mr Bulto, som en gång i tiden grundade Bultaco. Nu tar Miki ut ny riktning med JTG. Han ser med stor förväntan fram mot samarbetet med den femfaldige världsmästaren från Norden och säger så här i den pressrelease som släpptes tidigare i kväll:
– Vem kunde ana för tio år sedan, när jag och Mika var fabriksförare ihop i ett italienskt stall (VOR), att vi 2012 skulle bilda ett grymt team ihop med seriösa ambitioner att bli världsmästare. Det är ett obestridligt faktum att Mika blivit världsmästare fem år i följd, och skulle han nu vara långt från att vinna kan pressen bli för hård, men jag litar blint på honom och det gör jag även på folket i mitt team och på vårt nya märke JTG. Jag vet att vi kommer att vara med där uppe och att min erfarenhet kommer att vara en hjälp för Mika, precis som hans lär hjälpa oss att ha en MK som är konkurenskraftig till 100 procent redan från början.
– Ahola är en veteran, men i sinnet är han fortfarande som en junior. Jag ser fram emot att starta säsongen med honom. Jag är övertygad om att Mika anpassar sig snabbt till tvåtakt, menar Arpa.