Stort gäng svenskar till EM–premiären i enduro

Hela 28 svenska förare finns anmälda till EM–premiären i enduro. I helgen är det dags och förhoppningsvis kan vi få ett resultatmässigt mer likt 2013 än 2014 för svenskt vidkommande, när vi i italienska Rieti sparkar igång 2015 års säsong.

Tjugoåtta svenska förare till start i EM–premiären 2013 blev till bara åtta stycken i fjol. Men då var det å andra sidan stor skillnad i avstånd när man -13 körde i Tjeckien och -14 längst ner i Spanien. 2015 års premiär är i kilometer räknat någonstans mitt emellan. Italienska Rieti, tio mil nordost om huvudstaden Rom, bjuder in till endurofest i dagarna två, och återigen kommer en stor samling svenska förare ta chansen köra internationellt mästerskap.

En intressant start ser vi Junior U20, 125–kubiksklassen, där Örbyhus MCK’s Adam Andersson gör internationell mästerskapsdebut. USM3–guldmedaljören från i fjol kan också glädjas åt att som en av tre yngre förare plockats upp i Anders Erikssons elitgrupp, som försäsongstränade nere i Girona–trakten i dagarna tre under mitten av mars.

 

Adam Andersson, som tog USM3–guldet 2014, gör internationell mästerskapsdebut och har blivit upplockad i Svemo och Anders Erikssons elitgrupp.

Adam Andersson, som tog USM3–guldet 2014, gör internationell mästerskapsdebut och har blivit upplockad i Svemo och Anders Erikssons elitgrupp.

 

Med i Italien finns i samma klass också en av alla Karlskoga–talanger – Pontus Skoog, som fortsätter på 125:an också han efter att ha plockat ett par pallplaceringar i JSM1–klassen under förra året.

Bland övriga juniorer märks Erik Ljungberg i lätta klassen, Ljungberg som skulle kört hela EM–säsongen förra året men åkte på ett benbrott i foten redan i premiären. Kawasaki–föraren var tillbaka i den sista omgången och visade vad han kunde när han blev totalsjua.

I den tyngre juniorklassen kör Kumlas Martin Iggmark, som också han fanns med i EM–avslutningen förra året och då tog en åttondeplats i samma klass. Iggmark bör kunna vara uppe och nosa på pallen om han har en bra dag.

 

Erik Ljungberg imponerade när han vann Junior-klassen på Kåsan efter ett annars skadefyllt år.

Erik Ljungberg imponerade när han vann Junior-klassen på Kåsan efter ett annars skadefyllt år.

 

Seniorklasserna ser sex svenskar komma till start. I E1 Alexander Dahlén, som körde två tävlingar 2013, då som junior, men stod över serien i fjol, samt Jakob Mörhed, som gör intressant mästerskapsdebut på sin nya Yamaha.

I E3 ser vi två rutinerade Martin – Sundin, som återigen ger sig på EM–serien efter förra årets besvikelser när han först tvingades bryta premiären på grund av motorhaveri och sedan hade en ond rygg som satte stopp för de sista två rundorna, samt Larsson, som gör internationell comeback efter att bara ha kört på hemmaplan under förra året efter att han tvingades bryta VM–premiären med en skadad tå.

Vi har också fyra damer och hela sex veteraner på plats i Italien. Av damerna kan vi nog hoppas mest på Amanda Elvin, som körde hela VM–serien förra året och slutade totaltia, och Hanna Berzelius, som gör internationell mästerskapsdebut efter att ha testat på VM–racet på hemmaplan förra året och blivit 12:a där.

Bland veteranerna ser vi såklart Mikael Wiberg, som ska försöka förbättra fjärdeplatsen från förra året, Patrik Andersson, som var på pallen i Italien i fjol, och alltid glade brorsan Christer, som körde de två avslutande tävlingarna förra året och var topp–10.

 

Efter att ha testat på internationellt motstånd på hemma–VM:et i fjol ska Hanna Berzelius, här med pappa Mats, köra EM i år.

Efter att ha testat på internationellt motstånd på hemma–VM:et i fjol ska Hanna Berzelius, här med pappa Mats, köra EM i år.

 

Här är alla anmälda svenskar:

E1: Alexander Dahlén (Uppsala MCK), Jakob Mörhed (Norrahammars MK).

E2: Anton Lidén (Göta MS), Oscar Häll (Försvarsmaktens EK).

E3: Martin Larsson (Göta MS), Martin Sundin (Kumla EF).

Junior E1: Alexander Gunnerheim (Göta MS), Felix Gunnerheim (Göta MS), Erik Ljungberg (Falköpings MK), Lucas Berglind (Göta MS), Robert Lindholm (Botkyrka MK).

Junior E2/3: John Ramström (Göta MS), Martin Iggmark (Kumla EF), Robin Wiss (Botkyrka MK).

Junior U20: Adam Andersson (Örbyhus MCK), Pontus Skoog (Karlskoga EK), William Von Schantz (Göta MS), Marcus Adielsson (Tibro MK).

Dam: Amanda Elvin (Team Värmland MK), Hanna Berzelius (Linköpings MS), Martina Reimander (SMK Östgöta), Sandra Lysén (Försvarsmaktens EK).

Veteran: Christer Andersson (Göta MS), Jan Hamberg (Göta MS), Mikael Gunnerheim (Göta MS), Mikael Wiberg (Tibro MK), Olle Elm (Hagfors MS), Patrik Andersson (Östhammars MK).

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]