Enduro–SM: Smått och gott från Östersund – Del 3

Knobby Swedish Enduro Championship fortsatte under söndagen i Östersund, med årets andra deltävling i serien. Och eftersom det är en hel månad kvar tills det att vi trycker nästa nummer av Race Magazine tänkte vi summera tävlingen lite längre här på hemsidan. Vill ni ha rörligt från tävlingen går det utmärkt att titta på flera videos som ligger ute på vår Instagram–sida.

• Norskan Vilde Marie Holt, som debuterade i SM-serien med en seger på lördagen, tvingades på söndagen bryta efter krasch på det första varvets sista sträcka. Men redan då var hon faktiskt ifrånåkt av den regerande mästaren Hanna Berzelius med nästan minuten. Och hade dessutom både Emma Wennbom och Linnéa Åkesson före sig. Holt tappade tio minuter på sträckan efter kraschen men körde ändå två sträckor till efter det, innan hon klev av.

Vilde Marie Holt

• Berzelius var snabbast på tre av fyra sträckor under det första varvet och skaffade sig ett försprång på minuten redan där. Den här gången undvek hon dessutom onödiga tidsprickar. Den sexfaldige mästaren fortsatte dryga ut under det andra varvet, men kraschade sedan på den fjärde sträckan där och tappade över halvminuten. När dagen skulle avslutas med ett sista halvvarv var ledningen därför bara halvminuten. Men Berzelius tog sig samman, vann de två sista sträckorna och till slut dagen med 40 sekunder. ”Idag gick det vägen. Det blev en liten vurpa och det var tight bakom, men det är kul när det är fight”, summerade Berzelius.

Hanna Berzelius

• Mest av samtliga tjejer under premiärhelgen imponerade kanske ändå Emma Wennbom, som fördubblade sina pallplatser i SM när hon var bland de tre också på söndagen. Två pallplatser redan och det är alltså lika många som hon tagit sammanlagt under sina tidigare SM–säsonger. Dessutom har hon tagit sträcksegrar och är inte särskilt långt efter Berzelius längre. I alla fall inte den här helgen. Wennbom är förstås också tvåa bakom Berzelius i sammandraget.

Emma Wennbom

• Linnéa Åkesson fördubblade också sina pallplatser i SM när hon fick kliva upp som trea på söndagen. Åkesson fick ju också poäng för en tredjeplats på lördagen, men var då fyra i resultatlistan när norskan vann. Och efter en sekundstrid med Emelie Borg Nilsson första dagen i Östersund var Åkesson klart snabbare på söndagen – 1,5 minuter för att vara exakt.

• Borg Nilsson fick det inte att stämma och hade nog räknat med betydligt mer än 26 poäng efter premiärhelgen. Bakom toppkvartetten svarade Emilia Windahl före en fin helg, trots maskinstrul på lördagen. Dubbla femteplatser är det bästa hon presterat i serien.

Linnéa Åkesson

• JSM1–klassen är inte lika tuff som den var för en handfull år sedan. Lucas Vågberg gjorde det ändå bra på lördagen, när han vann och dessutom tog en topp tio-placering i totalen. Vågberg var i en klass för sig också på söndagen, då han vann samtliga sträckor på det första varvet och skaffade sig nära minutens försprång redan där. Vågberg vann sedan samtliga sträckor också på det andra varvet och dubblerade sitt försprång, men hade inte riktigt motivationen för att fortsätta kriga om placeringar i totalen. ”Jag drog rätt bra i början och fick ett glapp i klassen, då slog jag av lite på tempot. Men då strulade jag till det med vurpor och grejer på slutet istället. Så jag blev väl lite stressad ändå. Men jag höll ihop det”, sa Vågberg och fortsatte: ”Jag blev 14:e i totalen. Det går att köra snabbare om jag vill, men jag tänker satsa långsiktigt i år – försöka åka alla VM och alla SM, för att få lite erfarenhet. Inte bara åka till tävlingen och dra för allt man är värd, och riskera att det händer något.”

Lucas Vågberg

• Vågberg vann till slut ändå med två minuter före Edvin Hamnäs, som på nytt körde in som tvåa. Hamnäs fick dock nöja sig med en 24:e plats i totalen. Trea i klassen blev fjolårets USM3–mästare Nisse Bengtsson, som tog sig upp på pallen i början av det tredje varvet när lördagens trea Adam Fast gjorde ett misstag och tappade över två minuter. Carl Andersson slutade bakom topptrion som fyra och Fast fick nöja sig med femteplatsen.

Edvin Hamnäs

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]