Enduro–SM: Smått och gott från Östersund – Del 2

Knobby Swedish Enduro Championship fortsatte under söndagen i Östersund, med årets andra deltävling i serien. Och eftersom det är en hel månad kvar tills det att vi trycker nästa nummer av Race Magazine tänkte vi summera tävlingen lite längre här på hemsidan. Vill ni ha rörligt från tävlingen går det utmärkt att titta på flera videos som ligger ute på vår Instagram–sida.

• Niklas Persson slet sig igenom lördagen med en skadad hand han slog i redan i början av det andra varvet. Trots det lyckades han resultatmässigt bra. Söndagen såg dock ut att bli betydligt tyngre och efter första halvvarvet var Persson, som fick stora delar av fjolåret förstört på grund av skada, bara 36:a totalt och 8:a i SM1. Men sedan gick det bättre. 30:e efter ett varv, 18:e efter två och 15:e efter tre, där han också slutade. Än mer viktig klättring gjorde han i klassen, där han landade som tvåa. ”Det tog ett tag innan jag hittade den nivå jag kunde hålla. När jag väl gjort det så kändes det bra. Det är viktiga poäng”, sa Persson som dock trodde att något kunde vara trasigt i handen.

Niklas Persson

• Segrade i SM1 gjorde också på söndagen Filip Bengtsson, som dessutom var betydligt bättre med i totalen den här gången. Segern i klassen var aldrig hotad och han landade till slut nästan fem minuter före tvåan Persson, men ett betydligt viktigare kvitto på att farten trots allt finns var tredjeplatsen i Knobby Swedish Enduro Cup. Istället för att tappa över 1,5 minuter per varv mot segraren Grelsson var det istället bara en knapp halvminut. ”Idag gick det bättre. Starten framförallt var bra, men sen är de två snabbare (Grelsson och Micke Persson) och jag hamnade i något ingenmansland. Jag hade för långt fram och ganska långt ner till fyran. Så de sista proven slog jag av lite, hade inget att vinna direkt. Men det var skönt att få två bra dagar i kroppen”, summerade Bengtsson.

Filip Bengtsson

• Som trea i SM1 såg vi liksom under gårdagen Alexander Gunnerheim, som blev 20:e i totalen. Gunnerheim hade länge en tät fight med Franz Löfqvist och Pontus Skoog, men kunde alltså till slut dra längsta strået. Därmed blev pallen i den lilla kubikklassen exakt densamma som på lördagen.

SM1–pallen

• I SM3 inledde sluggern Tommy Sjöström bäst när han var snabbast på den första sträckan och sedan behöll ledningen också efter den andra. På första varvets andra hälft tvingades Sjöström dock se sig passerad av såväl lördagens segrare Marcus Adielsson som Jimmy Wicksell. Adielsson vann sedan samtliga sträckor på det andra varvet och drog ifrån övriga med 45 sekunder, fighten om andraplatsen mellan Wicksell och Sjöström såg dock fortsatt ut att bli tuff. Men medan Wicksell sedan höll jämnt rull med Adielsson över det tredje varvet, kom Sjöström att tappa. Han fick istället inrikta sig på att försvara tredjeplatsen, vilket han också gjorde med marginal. Adielsson utökade på de sista sträckorna sitt försprång till Wicksell och tog andra raka segern i klassen. ”Det har gått i fort idag, mycket snabbare än igår och det känns som att alla har steppat upp lite. Men för egen del har det gått bra, inga jättemissar och seger i klassen… det är kul. Jäkligt kul att starta så. Jag trivs med det här underlaget, det har varit strålande”, summerade Adielsson.

Marcus Adielsson

• Adielsson slog sig på nytt in topp 10 i totalen, den här gången som åtta, och även Wicksell var på nytt bland de tio snabbaste totalt, med en ny tiondeplats. Sjöström blev dessutom fin tolva. Bakom topptrion körde den tiofaldige svenska mästaren i trial, Eddie Karlsson, in som fyra och plockade dessutom poäng i totalen som 18:e. Men sedan blev den stora kubikklassen betydligt tunnare. Endast tolv förare kom till start och bara tio tog sig i mål. Förutom kvartetten som var snabbast lyckades ingen SM3–förare vara bland de 50 bästa.

Tommy Sjöström

• Nästan lika tunn var faktiskt SM1. De fem nämnda, Bengtsson, Persson, Gunnerheim, Löfqvist och Skoog, plockade alla poäng i totalen, liksom sexan Niklas Lindberg, men bara 18 till start och 15 i mål är lite för dåligt. För att bli topp tio i SM1 behövde du bara vara 70:e totalt. 

Franz Löfqvist

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]