Enduro–SM: Smått och gott från Östersund – Del 1

Knobby Swedish Enduro Championship fortsatte under söndagen i Östersund, med årets andra deltävling i serien. Och eftersom det är en hel månad kvar tills det att vi trycker nästa nummer av Race Magazine tänkte vi summera tävlingen lite längre här på hemsidan. Vill ni ha rörligt från tävlingen går det utmärkt att titta på flera videos som ligger ute på vår Instagram–sida.

• Micke Persson inledde söndagen bäst när han vann de två första sträckorna. Och alltså då för första gången under helgen slog gårdagens suveräne segrare Joakim Grelsson. Hemmaföraren var faktiskt bara trea på den första sträckan, där också Filip Bengtsson var före. ”Jag fattade att Micke låg på lite mer än igår och då fick jag trycka till lite extra också”, sa Grelsson efteråt. ”Jag försökte att ge honom en match på första varvet, men jag fixar inte att köra det tempot. Det blir misstag och jag gjorde två ordentliga marksyner. Var tvungen att ta ett steg tillbaka och köra mitt tempo”, sa Persson.

Micke Persson

• Ja, Grelsson vann sedan resterande två sträckor på det första varvet och hittade då upp i ledning. När han sedan också vann det andra varvets två första sträckor växte försprånget ner till Persson till dryga halvminuten. Persson tog några sekunder på den resterande delen av andra varvet, men på det tredje var det återigen Grelsson som var den starkare. Tre av fyra sträcksegrar betydde att han hade nästan 45 sekunder att gå på inför det sista halvvarvet.

Joakim Grelsson

• ”Sista två försökte jag bara slappna av och ta mig i mål. Det fanns ingen poäng i att göra något annat”, sa Grelsson som tappade till Persson där men ändå kunde vinna dagen med en dryg halvminut. Grelsson har därmed dubblerat sina antal segrar i SM–serien under helgen och toppar Knobby Swedish Enduro Cup, såväl som JSM2–klassen, på maxpoäng.

• Micke Persson slutade, precis som igår, totaltvåa och som segrare i SM2–klassen. Han försökte som sagt höja tempot under morgonen, men tvingades sedan slå av för att inte göra några misstag. ”Det känns bra ändå, jag är nöjd”, summerade Persson som mognat mycket i sitt tänk under de senaste åren.

Pallen i SM2.

• Tvåa i SM2–klassen blev Anton Lundgren, som höjde sig ett snäpp sedan lördagen och körde in som totalfyra. Därmed förbättrade han på nytt sitt personbästa i SM–serien och han var dessutom totaltvåa på två sträckor under dagen. Ytterligare ett steg framåt i endurokarriären, som vi tror kan bli riktigt rolig att följa.

Anton Lundgren

• Oskar Ljungström, trea totalt på lördagen, fick nöja sig med att bli totalfemma idag – och trea i SM2. Ljungström slet med en öm handled, men gjorde det bra och var faktiskt närmare segraren Grelsson på söndagen. Fyra i SM2 blev Rikard Hansson, som alltså missade pallen trots att han också körde in som totalsexa. Tuff klass, minst sagt, för vi fick faktiskt också en femte SM2–förare topp tio. Oskar Olsson gjorde nämligen en betydligt bättre tävling på söndagen och körde in på en niondeplats i Knobby Swedish Enduro Cup.

Rikard Hansson

• I JSM2 bakom segrande Grelsson svarade Max Erlandsson för en riktigt fin insats, när han likt Lundgren på nytt förbättrade karriärens hittills bästa resultat. Erlandsson blev tvåa i klassen och körde in på en imponerande sjundeplats i totalen. ”Känslan var jättebra. Det var svårt när man kom ikapp folk i dammet, det blev mycket köra i blindo. Men jag är jättenöjd. Det var ett stort steg framåt”, summerade Erlandsson. Som trea i klassen såg vi David Kadestam, som lyckades hålla Noa Largén bakom sig. Largén fick ju bryta igår efter krasch, men kom till start idag och slet sig igenom. Kadestam landade förutom pallplatsen också en elfteplats i totalen, medan Largén blev trettonde. Lucas Bergström rundade av topp fem i JSM2, som är den klart tuffare av juniorklasserna.

Max Erlandsson.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]