Han ledde visserligen redan efter det första provet. Men när tre av fyra varv var körda hade Joakim Ljunggren bara vunnit tre av tolv specialprov och avståndet ner till jagande Andreas Linusson var bara 15 sekunder. Närmare kom Kinna–föraren dock inte. Ljunggren kunde dryga ut mot slutet och köra hem årets tredje raka i Knobby Swedish Enduro Championship.

Joakim Ljunggren fick aldrig den där luckan han under åren vant sig att få, när årets tredje deltävling av Knobby Swedish Enduro Championship kördes på Lunda Flygfält hos Östhammars MK. Vi såg direkt att Albin Elowson inte kunde hänga med. Inte Mikael Persson eller comebackande Pontus Högberg från positioner långt bak i startfältet heller. Andreas Linusson däremot. Han vägrade släppa greppet om sin teamkompis i KTM Scandinavia.

Linusson sa sig på morgonen fortfarande störas av kraschen från förra helgen i Falköping. Foten gav med sig mer och mer, men smällen han fått i bröstet kändes. När tävlingen däremot var igång verkade inget störa Linusson.

Andreas Linusson.

Han tappade visserligen sekunder på Ljunggren på det första crossprovet (snabbt gräsgärde), men tog igen sekunder på de två enduroproven som följde. På varvets sista specialprov, kallat Extremprov, i bökig terräng under kraftledning, tappade han dock igen och med första varvet av fyra kört hade Ljunggren en handfull sekunder ner.

Övriga? Elowson över halvminuten bakom Ljunggren redan. Micke Persson och Högberg där bakom. Oliver Nelson och Niklas Persson hängde också på i jakt på topp–5.

Pontus Högberg.

Under andra varvet slog Micke Persson till och totalsnabbast på varvets två första prov. Linusson tappade något mot Ljunggren, hämtade tillbaka på trean, som av många ansågs farlig men pulverdamm och stora luriga rötter i mörk skog, men tappade igen på extremprovet som verkade passa Karlskoga–förarna bra med mycket sten.

Ljunggrens ledning var ändå bara dryga tio sekunder. Efter tredje varvets två första prov minskade det ytterligare och Ljunggren såg inte alls nöjd ut när han kom in på service med sex specialprov kvar att köra. Det skruvades endel på hojen, Jocke körde ut och tog ytterligare fem på Linusson under tredje varvets två avslutande prov.

Micke Persson.

Bara 15 sekunders skillnad gjorde ändå att det var spännande när vi åkte ut på sista varvet. Men den regerande mästaren visade att gammal är äldst. Han slog Linusson på gräsgärdet med dryga fem sekunder, han fick ytterligare åtta på första enduro, nio till på andra enduron och avslutade dagen med att vara totalsnabbast på extremprovet.

Nästan en minuts segermarginal till slut, efter över en och en halv timmes provtid visserligen, kan ändå verka mycket. Men det var betydligt jämnare än så och nästa gång kan Linusson mycket väl komma orka stå emot ännu längre. Elowson hade tappat dryga femtio sekunder över de två första varven men körde bättre över de två avslutande och var till slut 1.18 efter Ljunggren. Micke Persson slutade som totalfyra i vad som var hans bästa SM–tävling sedan augusti 2014. Oliver Nelson blev fin femma, Niklas Persson sexa trots strul med växellådan, Erik Appelqvist sjua, Erik Ljungberg åtta, Joakim Grelsson nia och Johan Edlund avslutade topp–10.

Joakim Ljunggren.

Fotnot: Fler texter om tävlingen i Östhammar, och kommentarer från förarna, kommer under veckan. I Race Magazine 6 kan ni läsa om förra veckans premiär och i Nummer 7, som kommer i juni, rapporterar vi från den fjärde deltävlingen i Vingåker (körs den 10 juni).