Enduro–SM: Hannas sjätte titel – Albins första på sex år

Knobby Swedish Enduro Championship säsongen 2020 är avgjord. Och för sjätte gången på lika många år kan Hanna Berzelius titulera sig svensk mästare. Det efter en spännande batalj med Hedvig Malm. För Albin Elowsons del var det den första titeln i serien sedan 2014. Segern på herrsidan var desto mer odramatisk, trots att värsta konkurrenten Mikael Persson vann finaldagen. Övriga mästare som blev klara i går var Anton Sandstedt, Adam Andersson, Calle Johansson och Oskar Ljungström. 

• Hanna Berzelius och Hedvig Malm kom till Törebodas finaltävling i SM–serien med delad ledning i tabellen. Först i mål skulle alltså få åka hem med titeln och guldmedaljen. Men varken Berzelius eller Malm var snabbast på den första sträckan. Istället var det Linnéa Åkesson, comeback efter revbensskada, som inledde med sträckseger på stubbgärdet. Sträcka två var klubbens träningsbana och mätte över 17 minuters körtid för tjejerna, där fick vi också en hint om hur dagen skulle sluta. Berzelius var över halvminuten före Malm och drygade sedan ut avståndet när hon vann såväl sträcka tre, blandad skogskörning med mycket sten och stenhårt gärde, som sträcka fyra, ett kort delvist uppbyggt prov.

• Efter det första varvet, av totalt 2,5 som tjejerna skulle köra, var Berzelius över minuten före Malm, som dessutom fortfarande hade Åkesson framför sig. Malm körde sedan betydligt bättre på det andra varvet, vann tre av fyra sträckor och var före Berzelius på samtliga. Hon tog sig upp som tvåa men med två sträckor kvar var avståndet fortfarande 43 sekunder.

• Malm gjorde vad hon kunde på det sista halvvarvet och var snabbast på båda sträckorna. Men Berzelius försprång från det första varvet räckte. Husqvarna–föraren var betydligt mer anspänd än vid de senaste årens finaler, när hon oftast redan haft guldet säkrat, men lät rutinen tala. Sjätte raka guldet var således i hamn och Hanna är fortfarande nummer ett i svensk enduro.

• Hedvig Malms säsong och silvermedalj imponerar ändå, det är trots allt bara andra året som hon kör full SM–säsong. Och där bakom imponerade för dagen ungdomsföraren Åkesson, när hon tog karriärens första pallplats i stora SM som trea. Åkesson var nästan två minuter före fyran Emelie Nilsson, totalfyra i serien, och ytterligare en halvminut före Martina Reimander, som knep bronsmedaljen. Emma Wennbom slutade totalfemma i SM 2020.

Hanna Berzelius.

• I herrtotalen, Knobby Swedish Enduro Cup, kom Albin Elowson till finaltävlingen med en betryggande ledning på 80 poäng före Micke Persson, som dubbelvann senast i Norrahammar. Därmed behövde Elowson ”bara” vara tolva i Töreboda. I klassen, SM2, var Elowsons försprång åtta poäng och där räckte därför en fjärdeplats.

• Micke Persson, dubbel mästare i serien från 2018 och –19, hade farten från förra helgen med sig och visade direkt att han skulle göra allt han kunde för att stoppa Elowson. Persson vann samtliga fyra sträckor på första varvet och skaffade sig en ledning på 38 sekunder före Oskar Ljungström, Elowson var som trea nästan minuten efter.

• Persson hade sedan ett litet missöde på sträcka tre under det andra varvet, men vann övriga tre sträckor och drygade ut. Ljungström var fortsatt tvåa medan Elowson tappade ytterligare en halvminut. Han var dock kvar på tredjeplatsen, vilket alltså med marginal skulle räcka.

• Till skillnad från Norrahammar så höll Micke Persson den här gången inte igen på det tredje och sista varvet. Han började inse att det inte skulle gå vägen den här gången men ville visa vem som var starkast för dagen. Tre nya sträcksegrar betydde att han som segrare i Töreboda var nästan 1,5 minuter före tvåan Ljungström. Och över två minuter före Elowson. Men det räckte alltså inte.

Elowson, Persson och Ljungström – topp 3 totalt i SM 2020.

• Med 40 poängs marginal kunde Albin Elowson totalvinna SM–serien 2020, det efter en seger, trea andraplatser och två tredjeplatser. Cup–titeln var Elowsons tredje i karriären och den första sedan 2014. Guldet i SM2 var Husqvarna–förarens första seniorguld. Persson slutade tvåa i totalen och tog silvermedaljen i SM2, där Rikard Hansson knep bronset. Hansson blev totalsexa i Töreboda men fick nöja sig med en fjärdeplats i klassen. Trea för dagen, och för första gången på pallen i Enduro–SM, blev nämligen Oskar Olsson, som också slutade totalfemma i tävlingen. Olsson blev fyra totalt i SM2, med Joakim Nordin som femma.

Anton Sandstedt.

• I SM1–klassen tog Anton Sandstedt sin femte andraplats för året, vilket räckte för att knipa guldmedaljen. Pontus Skoog gjorde vad han kunde och vann dagen, men skulle sedan ha behövt ha ytterligare två förare mellan sig och Sandstedt för att bli mästare. Karlskoga–föraren fick nöja sig med silverpengen och där bakom knep Franz Löfqvist sin första SM–medalj som trea, när han med tre poängs marginal höll Linus Fasth bakom sig. Robert Friberg blev femma totalt efter att ha tagit tredjeplatsen bakom Skoog och Sandstedt i Töreboda.

• Adam Andersson försvarade sitt guld i SM3 och är nu dubbel svensk mästare. Andersson avslutade med en andraplats i klassen och med två segrar, tre andraplatser och en tredjeplats var han till slut nio poäng före silvermedaljören Jimmy Wicksell, trea i finaltävlingen. Bronsmedaljör blev Anton Lundgren som imponerade och tog tredje raka segern, när han också körde in som sjua totalt i Töreboda. Kevin Olsen och Alexander Dahlén slutade som fyra och femma totalt i SM3.

Adam Andersson.

• I JSM1 såg vi ett spännande avgörande mellan Calle Johansson och Marcus Adielsson, som hade sekundfight under i princip hela dagen. Johansson behövde bara bli tvåa i tävlingen men ville visa att guldet verkligen var hans, och vägrade släppa Adielsson förbi sig. Till slut skiljde bara 63 hundradelar och det var Johansson som hade marginalen på sin sida. Duon blev också nia och tia i totalen. Andra segern för året betydde att Johansson totalt var sju poäng före i tabellen. Adielsson fick nöja sig med silvret, trots fyra segrar, och Edvin Hamnäs knep bronsmedaljen i klassen. David Kadestam, som blev trea i Töreboda, slutade som totalfyra och ungdomsföraren Nisse Bengtsson blev femma totalt.

Calle Johansson.

• Den tuffa JSM2–klassen slutade med bland annat ytterligare en skada. Såväl Joakim Grelsson som Lukas Vågberg försvann ju i Norrahammar och kom inte till start i Töreboda, där också Albin Norrbin försvann på det andra varvet efter krasch. Norrbin missade därmed medalj i klassen med ett ynka poäng. Till slut kunde nämligen Noa Largén gå förbi och knipa bronset, när han körde in som totalåtta och trea i klassen den sista tävlingsdagen.

Noa Largén.

• Norrbins nolla i Töreboda betydde också att Grelsson knep silvret i klassen, trots att han alltså missade de två avslutande tävlingarna. Tre segrar och en andraplats räckte. Överlägsen mästare blev till slut Oskar Ljungström, som också vann klassen överlägset i Töreboda och dessutom körde in som totaltvåa i tävlingen bakom Micke Persson. Ljungström slutade också som totaltrea i Knobby Swedish Enduro Cup bakom Elowson och Persson. Tvåa i JSM2 för dagen, och fyra totalt i tävlingen, blev Max Ahlin, som var hemma igen efter sitt VM–äventyr. Bakom slog sig Max Erlandsson in som femma totalt i JSM2, efter att ha slutat fyra för dagen i Töreboda.

Oskar Ljungström.

• VRM–klasserna var vad det gällde gulden redan avgjorda inför Töreboda. Magnus Lindfors hade säkrat titeln i VRM1 och valde i finalen att köra seniorklass, där han blev tia i SM2. VRM2–mästaren Pär Olsson körde kvar i samma klass, men fick ge sig för Roger Berglund som tog årets andra seger. Per Wikvist, trea för dagen, och Stefan Eriksson knep dock silver och brons bakom Olsson. I VRM1 vann fjolårsmästaren Fredrik Georgsson finalen före Thomas Johansson och Christoffer Gustafsson. Johansson och Gustafsson blev också silver– och bronsmedaljörer bakom Lindfors. 

Fotnot: Långt reportage från Töreboda, inklusive snack med alla SM–guldmedaljörer, kommer i nästa nummer av tidningen.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]