På fredag kör vi. SM–säsongen i enduro 2020 drar igång när FMCK Skövde hälsar välkomna till en dubbeltävling. Men det blir såklart en tävling som kommer att påverkas av coronapandemin. Race kommer att skriva upp premiären under veckan och vara på plats i dagarna två för att ge er kontinuerliga uppdateringar. 

Coronapandemin har vänt upp och ner på mycket under 2020 och inte minst idrottsvärlden. Men när smittspridningen minskat under sommaren har flera idrotter sakta men säkert kunnat öppna för tävlingsverksamhet igen, dock i de allra flesta fall utan publik. Så blir också fallet när årets premiär av Knobby Swedish Enduro Championship körs i Skövde till helgen.

FMCK Skövde hade från början tänkt köra såväl en VM–deltävling som ett helt nytt varvlopp, Billingen Enduro Challenge, under den kommande helgen, men fick tänka om under våren och istället kommer alltså klubben nu att arrangera en tvådagars SM–deltävling. Det blir de första två av totalt sju dagar som kommer att köras i årets serie. Efter Skövde körs deltävling tre i Enköping, hos Göta MS, den 6 september, fjärde tävlingen körs i Vetlanda, hos Solshesters MCK, den 13 september, Norrahammars MK kör femte och sjätte rundan den 26–27 september, innan finalen avgörs hos Töreboda MK den 3 oktober.

Hur det kommer att se ut med publik i de kommande tävlingarna vet vi inte ännu men FMCK Skövde gick, direkt när det skulle stå klart att man fick alla tillstånd som krävdes, ut med att deras tävling skulle vara ”publikfri”. Det eftersom att myndigheterna fortfarande inte tillåter folksamlingar med fler än 50 personer. 

Och coronapandemin kommer att påverka tävlingen på fler sätt. Bland annat är antalet medföljande servicepersonal till de tävlande begränsat till max två stycken och därför kommer passerband att användas i depåområdet. Förarna kommer också själva att märka sina motorcyklar inför besiktning med märkplomber. Vidare kommer det inte bli någon parc fermé mellan första och andra dagen, vid prisutdelningen får endast en person per team att medfölja pristagaren och det kommer inte att överlämnas några priser av prisutdelare.

Det kommer heller inte att finnas några försäljningsställen inom depåområdet och arrangören kommer heller inte att erbjuda omklädning och dusch i organiserad form, det utifrån Riksidrottsförbundets och Svemos riskanalys och direktiv kring coronapandemin.

– Viktigast av allt – vid minsta tecken på symptom eller sjukdom, stanna hemma. Personer i riskgrupperna, undvik detta arrangemang. Handhygien. Håll avstånd, avslutar FMCK Skövde i det PM som publicerades under dagen.

Nytt för i år är också ett system med Course Inspector som bland annat begränsar förarnas möjlighet att rekognosera specialproven inför tävlingen. Det är nu tillåtet först från och med 24 timmar innan start, alltså på torsdag klockan 9.00. Brott mot denna regel bestraffas med uteslutning. Mer om banan, och informationen om den från Course Inspector Joakim Ljunggren, kommer under veckan.

I morgon kommer vi att fokusera på förarna som kommer till start i premiären och de det kommer handla om i fighten om SM–gulden. I och med att det blev klart för premiären så pass sent inför tryckning av Race Magazine Nummer 6, vårt senaste nummer, fick vi inte med något SM–tips i den tidningen. Det kommer istället att komma på hemsidan under veckan.