Ib Andersen blev Svensk X-trialmästare under SM veckan i Örebro. Ende svensk som till slut kunde göra motstånd var Uddevallas Marcus Eliasson då han var den ende som klarade den avslutande monsterväggen och bärgade silvret före en annan norrman Ole Kristian Sörensen.

När Eddie Karlsson var upptagen av VM-tävlande såg startfältet i Örebro ganska jämt ut med tävlande från alla de fyra nordiska länderna.

Rutinerade förare som Ib Andersen och Emil Gyllenhammar såg stabila ut under kvalet, däremot hade Marcus Eliasson en jobbigare resa men ändå tog sig vidare. Till semifinal tog sig även Ole Kristian Sörensen, Ivar Norum och Marcus Igelström.

Det formade sig till en landskamp mellan Sverige och Norge där Ib Andersen körde bra i semifinalen och fick ett litet övertag som han förvaltade väl i finalen och trots att han missade väggen var han ändå årets X-trial mästare.

– Det här är ju ett kämpearrangemang och jag är riktigt nöjd med att vinna ännu en gång i Sverige, sa Ib efter tävlingen. Han vann även 2012, men jag är ju ändå lite besviken att jag inte klarade väggen för det borde jag gjort, annars fungerade allt under hela tävlingen.

Marcus Eliasson var tvåa förra året och tog silvret i år igen, men han kändes ändå som en segrare då han kom uppför väggen.

– Så oerhört skönt att komma på pallen efter ett jobbigt kval, sedan arbetade jag mig in i tävlingen och det blev bara bättre och bättre, sa Marcus.

Trots tidsförseningar var nog årets upplaga av X-Trial SM den bästa. Mycket bra arena i mitten av Örebro med fullt av publik som följde med ända från kvalet till finalen sent på fredagskvällen.