Eddie23Hebo1

Tjugo årige Eddie Karlsson (Montesa) är årets rookie i 2015 FIM X-Trial VM, men trots hans oerfarenhet av VM tävlingar inomhus så är han redo för en ny tuff tävling och ser fram emot den andra omgången av serien kommande lördag i Marseille, Frankrike.

Karlsson, som var 2013 UEM Europé Trial Champion, blev inkallad i serien sent som en ersättning för den japanska veteranen Takahisa Fujinami – Repsol Montesa, som har tvingats ge återbud då han återhämtar sig från en långsiktig knäskada. Karlsson kan sägas dela en liknande körstil som publikfavoriten Fujinami, och han satte verkligen sin prägel i VM debuten vid första rundan i Sheffield, Storbritannien.

”Jag blev så glad när jag fick beskedet att jag skulle ersätta Fujinami. Det är klart att det inte är roligt att någon förare blir skadad, men jag är säker på att Fuji kommer tillbaka starkt till vårens VM-tävlingar, men för mig var det ett stort ögonblick att få chansen att göra en full säsong i X-Trial VM tillsammans med de bästa förarna. Det är en fantastisk möjlighet för mig som ung förare, som normalt måste vänta många år innan man får chansen att köra denna serie.”

”Det är också viktigt att säga att det är omöjligt för mig att ersätta Fuji, eftersom han är en stor förare med mycket erfarenhet och jag är bara den nya grabben som försöker göra mitt bästa.”

”Jag tränade väldigt hårt på höga sektioner innan Sheffield, eftersom jag visste att det skulle bli en tuff tävling. Jag njöt verkligen av sektionerna och var ganska nöjd med min körning, men inte med resultatet. När jag ser tillbaka tror jag att jag lägger för mycket press på mig själv och försöker för mycket. Det var en bra erfarenhet att köra inför så många människor och att vänja sig med en så stor arena. ”

”Jag lärde mig mycket i Sheffield och har varit tillbaka i Sverige för träning inomhus så att jag ska vara redo för Marseille. Jag tränar mycket på bakhjulet, eftersom denna teknik är så viktigt på X-Trial-sektionerna. Jag har redan sett några bilder och tittade på video från förra årets Marseille som en del av mina förberedelser. ”

”Från vad jag kan se är sektionerna väldigt tekniska, säkert mer tekniska än i Sheffield så de borde passa mig bättre hoppas jag. Återigen vet jag att det kommer att bli en tuff kväll, men redan ser jag fram emot det.”

”Den här veckan kommer jag att vara i Spanien så att jag kan träna med Bou, Cabestany och de andra förarna, säger Eddie och avslutar med att han siktar på de topp fyra i kvalet som går till final, men det blir naturligtvis mycket svårt, Bou och grabbarna är ganska tuffa.

Det är en stolt Karlsson som kommer att ta plats vid sidan av de andra sex fasta förarna och ett wild card i Palais des Sports, Marseille denna lördagskväll för andra rundan av FIM X-Trial VM 2015.

Text: FIM Press/Arne Hedin