Regerande Europamästaren Eddie Karlsson, Kungsbacka, startade sin VM-säsong denna helgen i Maldon utanför Melbourne, Australien, med att bli åtta under söndagens tävling. Det är den bästa placering han har uppnått och tillsammans med sin nionde plats på lördagen är det en fin start han har fått på sin nya cykel samt i fabriksteamet på Montesa. 

– Det känns sjuk gött med dagens resultat, säger Eddie efter söndagens tävling. Idag var jag riktigt nöjd med min körning och speciellt första varvet där jag bara var fem prick efter lördagens segrare Takahisa Fujinami.

Lördagen är han inte riktigt nöjd med och han var irriterad över sektionsdomarna som inte dömde för stopp.

– Han var riktigt sur på några förare som inte körde efter de nya reglerna och utnyttjade domarnas välvilja, säger pappa Magnus. Sånt känns ju nu när Eddie har anpassat sig efter ”no stop” reglerna och kan köra utan att stanna i sektionen.

Med helgens två tio i topp placeringar visar Eddie att han är värd sin plats i Montesateamet och han hoppas på mer stöd i framtiden.

Sanningen är den att han får klara sig själv ganska mycket med inlånad lokal ”minder” och fixa hotell och resor på egen hand. När han dessutom inte kör på en tävlingspreppad RepsolHonda utan en vanlig Montesa gör ju inte prestationen mindre.

Nu packar han cykeln för vidare transport till Japan som kör sin VM-tävling helgen efter påsk. Han stannar själv kvar i Australien och ska vara tränare på ett läger för lokala förare under den närmaste veckan.

TEXT: ARNE HEDIN